Εξήγησε το φαινόμενο του Ευρίπου στην Κύμη
Στο κατάμεστο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στην Κύμη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Αυγούστου η διάλεξη με θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου».
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε ως επιπρόσθετη εκδήλωση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου για το καλοκαίρι του 2013, μετά από την αντίστοιχη επιτυχημένη εκδήλωση στο Αλιβέρι και το έντονο ενδιαφέρον του κοινού της περιοχής για το θέμα.
Ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας Αντώνης Αντωνίου.
Ο ομιλητής με την χαρακτηριστική του απλότητα και σαφήνεια, αφού αναφέρθηκε σε ένα ευρύτερο σύνολο γεωσεληνιακών φαινομένων, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, αναφέρθηκε στην γενική του ερμηνεία και τόνισε τις ιδιαιτερότητες και τις μοναδικότητες του, όπως αυτές εκδηλώνονται κάτω από την ιστορική γέφυρα της Χαλκίδας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ονομασία «Εύριπος» καθώς και σε εκείνους που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο από την αρχαιότητα (Αριστοτέλης, Ερατοσθένης) μέχρι σήμερα (Μιαούλης, Μάνσελ και Δ. Αιγηνίτης, ο οποίος έδωσε και τη λύση του φαινομένου).
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και μεγάλος αριθμός ερωτήσεων που αντικατόπτρισε το ενδιαφέρον του κοινού.




















