Οι Χαλκιδέοι λένε όχι στα συνθετικά μπιφτέκια από βλαστοκύτταρα
Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μπιφτεκιού, αλλά κανένα ζώο δεν θυσιάστηκε για να φτάσει στο τραπέζι μας. Πρόκειται για το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι, το οποίο παρασκεύασαν επιστήμονες στην Ολλανδία. Πώς το κατάφεραν; Παίρνοντας βλαστοκύτταρα από αγελάδα και κάνοντάς τα… κιμά.
Η επιστημονική ομάδα που συνέλαβε το σχέδιο, παρουσίασε πρόσφατα το επίτευγμά της τη Δευτέρα. Κάλεσε έναν επαγγελματία σεφ για να το μαγειρέψει και δύο επαγγελματίες κριτικούς για να το δοκιμάσουν. Όλοι είπαν ότι η γεύση του δεν διαφέρει από εκείνη του κρέατος.
Εσείς θα τρώγατε ένα τέτοιο συνθετικό μπιφτέκι; Την ερώτηση αυτή κάναμε σε περαστικούς στους δρόμους της Χαλκίδας, τονίζοντας το ενδεχόμενο στο μέλλον να τρώμε μόνο τέτοιου είδους κρέας. Διαβάστε τι μας απάντησαν:
Η Ιωάννα Γεραντώνη και ο Νίκος Τσαγκάς πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι τροφές είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά θεωρούν ότι: " Δυστυχώς μελλοντικά θα μας αναγκάσουν να τρώμε τέτοιου είδους κρέατα, γιατί θα είναι φθηνή η παραγωγή τους και δεν θα μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί το αληθινό κρέας θα είναι πανάκριβο."
Ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για συνθετικό μπιφτέκι οι αδελφές Χριστίνα και Παυλίνα Τσακωνή, οι οποίες μας δήλωσαν: "Μας αηδιάζει ακόμη και η σκέψη ότι θα φάμε ένα τέτοιο προϊόν. Πρόκειται για χημικό πείραμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει συνέχεια."
Για πείραμα έκανε λόγο και η Κωνσταντίνα Ιωάννου, η οποία τόνισε: " Δε νομίζω ότι στο μέλλον θα τρώμε τέτοια φαγητά, γιατί δεν θα τα προτιμήσει κανένας και θα μείνουν στα αζήτητα. Επίσης πιστεύω ότι βλάπτουν την υγεία."
Ανατριχιαστική είναι ακόμη και ιδέα να φάει μπιφτέκι από βλαστοκύτταρα για την Παρασκευή Τάρλα, η οποία μας λέει: " Μάλλον θέλουν να δημιουργήσουν νέου είδους τρόφιμα με μικρότερο κόστος, αλλά πιστεύω ότι θα αντισταθούμε όλοι και δεν θα επικρατήσει αυτού του είδους η διατροφή."