Φτιάξτε την τέλεια μακαρονάδα!

Φτιάξτε την τέλεια μακαρονάδα!
6 Αυγούστου 2013, 10:23
A+ A-
Είμαστε μακαρονάδες. Πόσοι, όμως, από μας βράζουν σωστά τα μακαρόνια;
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Όταν σκέφτεστε  ιταλικό φαγητό, σίγουρα το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι τα μακαρόνια.

Είναι χωρίς αμφιβολία μέρος της ιστορίας τους και οι Ιταλοί θεωρείται ότι κατέχουν τη τέχνη των ζυμαρικών καλύτερα από κάθε άλλο μιας και αυτά είναι αγαπημένο πιάτο και κορυφαίο στις διατροφικές τους συνήθειες τουλάχιστον για 15 αιώνες πίσω.

Στη πραγματικότητα βέβαια όλοι οι αρχαίοι λαοί έτρωγαν κάποιο σχήμα ζυμαρικού από αλεύρι νερό. Δε χρειάζεται να είσαι όμως Ιταλός για να φτιάξεις σωστά μια τέλεια μακαρονάδα.

Βάλτε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα και φέρτε το σε βρασμό.
( Ο γενικός κανόνας είναι 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γρ. πάστας). Ρίξτε στο νερό αρκετό αλάτι.

Για τους Ιταλούς ισχύει αυτό:1 κουταλιά σούπας για κάθε 100 γρ πάστας.

Μη φοβάστε όλο αυτό το αλάτι δε πάει στα μακαρόνια αλλά σίγουρα χρειάζεται με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε και το νερό που πρέπει και όχι λιγότερο.

Μόλις το νερό έρθει σε δυνατό βρασμό ρίξτε τα ζυμαρικά και μετά από αυτά ελάχιστο λάδι.
Όλες οι συσκευασίες σήμερα αναφέρουν χρόνο βρασμού. Μην αρχίσετε να μετράτε το χρόνο παρά μόνο αφού επανέλθει το νερό σε βρασμό γιατί αυτός κόβεται όταν τα ρίχνετε στη κατσαρόλα αφού φυσικά πέφτει η θερμοκρασία.

Τα ζυμαρικά τρώγονται απʼ τους Ιταλούς “al dente” στο δόντι που σημαίνει ότι θα πρέπει όταν το δοκιμάζεις να είναι μαλακό μεν αλλά να βρίσκει αντίσταση το δόντι.

Αυτό δεν ισχύει για όλους τους ΄Ελληνες όμως. Δεν είναι κακό να τρώτε τα μακαρόνια όπως ακριβώς σας αρέσουν είναι όμως άτυχο και άδικο θα έλεγα να μην μπορείτε να υπολογίσετε πότε πρέπει να βγουν και να τα τρώτε όπως λάχει.

Επιστροφή