Η βιταμίνη του ήλιου
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Κατά της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης η D είναι σημαντική και απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν σαν βιταμίνες όλες εκείνες τις ουσίες που ο οργανισμός παίρνει από κάποιες τροφές και δεν είναι ικανός να δημιουργήσει μόνος του.
Με τη βιταμίνη D, βιταμίνη πολλή σημαντική για τον οργανισμό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, μιας και μπορούν τα περισσότερα θηλαστικά και μαζί ο άνθρωπος να τη συνθέτουν, με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και της χοληστερόλης, αλλά επίσης μπορούν να την παίρνουν και από διάφορες τροφές.
Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι ιδανικό λοιπόν μιας και για τη σύνθεσή της απαιτείται συνεχόμενη και εκτεταμένη ηλιακή ακτινοβολία αν και ο ήλιος από μόνος του ιδίως όταν φοράμε αντηλιακό (που επιβάλλεται πια) δε μπορεί να συγκεντρώσει όλη την ποσότητα που χρειαζόμαστε. (οι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά 600 IU).
Ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός, ο τόνος ακόμα και σε κονσέρβα, οι σαρδέλες, και ο γαύρος καθώς και ο κρόκος του αυγού είναι τροφές που περιέχουν αρκετή D.
Ειδικά για μας τις γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης κινδυνεύουμε από οστεοπόρωση εκτός από τα παραπάνω μπορούμε να αναζητήσουμε στην αγορά και γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.
Καλύτερα λοιπόν από οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμίνης D, απολαύστε μια βόλτα κάτω από τον ήλιο ή ένα μπανάκι στη θάλασσα φορώντας βέβαια πάντα αντηλιακό και συμπληρώστε ότι μπορεί να λείπει με ένα φαγάκι από τα παραπάνω, ελαφριά μαγειρεμένο.