Ντολμαδάκια με ρύζι

Ντολμαδάκια με ρύζι
25 Ιουνίου 2013, 02:00
A+ A-
Στα συν του ελληνικού καλοκαιριού
Στα συν του ελληνικού καλοκαιριού τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Φτιάξτε μπόλικα σερβίρονται με γιαούρτι και τρώγονται μια χαρά και κρύα. Γιαλαντζή τα λένε, δηλαδή ψεύτικα γιατί δεν έχουν καθόλου κρέας. Είναι απίστευτα νόστιμα και καλύτερα μπορώ να σας πω από αυτά με τον κιμά.

Τα μυστικά τους είναι: μπόλικο κρεμμύδι, άφθονα μυρωδικά και μια μικρή υγρασία. Μερικές φορές τρίβω γι' αυτό το λόγο μια ντομάτα και κανένα κολοκυθάκι. Σας παραδίδω τη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

30-40 τεμάχια (ανάλογα το μέγεθος)  αμπελόφυλλα ζεματισμένα

Χρειαζόμαστε:

½ κιλό ρύζι (ότι βάζετε και στα γεμιστά)

4 κρεμμύδια  πολτοποιημένα

1 ματσάκι δυόσμο

1 ματσάκι βασιλικό

1 ματσάκι άνηθο

4-5 κολοκυθοανθούς  ψιλοκομένους (προαιρετικά)

1 μικρή μαραθόριζα ψιλοκομμένη

2 μέτρια  κολοκυθάκια στον τρίφτη

1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη

½ κούπα ελαιόλαδο

1 λεμόνι χυμός και λίγο ξύσμα

Αλάτι,  πιπέρι

 Ανακατεύω  όλα  τα  υλικά  της γέμισης .  Τοποθετώ  λίγη  γέμιση  πάνω στο αμπελόφυλλο  (από την πλευρά  που διαγράφονται τα νεύρα του φύλλου). Τυλίγω σφιχτά τα ντολμαδάκια  και τα τοποθετώ  σε  κυκλική σειρά  σε στρώσεις  σε κατσαρόλα.

Καλό είναι να στρώσετε τον πάτο με αμπελόφυλλα προηγουμένως.

Ρίχνω χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάσει , 4-5 κουταλιές  ελαιόλαδο. και 5 κουταλιές χυμό λεμονιού. Καρυκεύω

Σκεπάζω και σιγοβράζω για 50 περίπου λεπτά.

Επιστροφή