Αμπελόφυλλα

Αμπελόφυλλα
11 Ιουνίου 2013, 02:00
A+ A-
ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΤΡΥΦΕΡΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ.

Υπάρχουν όλο το χρόνο σε κονσέρβες. Δοκιμάστε να τα διατηρήσετε μόνοι σας και  θα δείτε τη διαφορά. Είμαστε στην κατάλληλη εποχή για να τα συλλέξουμε αν και την εμφάνισή τους  την έχουν κάνουν από το Μάη. Τα καλύτερα είναι βέβαια τα άγρια, μεγάλα καταπράσινα και ιδιαίτερα αρωματικά. Αν έχετε εντοπίσει καμιά τέτοια κληματαριά μην το καθυστερείτε καθόλου.

Τα σταφύλια που κάνουν αυτά τα κλήματα είναι πολύ μικρά με πολύ μεγάλα κουκούτσια  χονδρή φλούδα αλλά είναι πεντανόστιμα. Τα φύλλα αυτής της κληματαριάς βέβαια είναι το κάτι άλλο.

Τα επόμενα καλύτερα είναι αυτά της ποικιλίας της σταφίδας. Τα φύλλα αυτής της κληματαριάς έχουν πολύ μικρές εγκοπές και μεγάλη επιφάνεια έτσι ώστε να μπορεί το ντολμαδάκι να τυλίγεται με ευκολία.

Τώρα  όλα τα υπόλοιπα κάνουν όταν είναι τρυφερά, αλλά όσο πιο μεγάλα κοψίματα έχουν,  τόσο πιο δύσκολο είναι το τύλιγμα.

Δια της αφής μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά που έχει ένα τραχύ από ένα τρυφερό φύλλο. Τα νεαρά βλαστάρια πάντα έχουν τρυφερά φύλλα αλλά θα πρέπει να έχουν και κατάλληλο μέγεθος (να μην είναι πολύ μικρά).

Με ένα ψαλιδάκι κόψτε όσα τρυφερά φύλλα υπάρχουν σύριζα στο κοτσανάκι που δε το χρειάζεστε και με σεβασμό βέβαια στη κληματαριά να μη σακατευτεί και να μπορεί να δώσει κι άλλα φύλλα καθώς και καρπούς.

Πλύντε ένα-ένα τα φύλλα με δροσερό νεράκι και στραγγίξτε τα. Σωριάστε τα σε δεματάκια το ένα πάνω στο άλλο. Ζεματίστε τα σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Βυθίστε τα σε κρύο νερό και στραγγίστε τα. Χρησιμοποιήστε τα αμέσως ή αφού κρυώσουν  τυλίξτε τα λίγα λίγα σε αλουμινόχαρτο κλείστε τα σε πλαστική σακούλα και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται για 5-6 μήνες. Ξεπαγώστε όσα χρειάζεστε κάθε φορά για να μαγειρέψετε.

Επιστροφή