Αρνάκι άσπρο και ...νόστιμο

Αρνάκι άσπρο και ...νόστιμο
23 Απριλίου 2013, 02:00
A+ A-
Πως θα το διαλέξω για το φετινό Πάσχα;

Το φετινό Πάσχα απέχει μόλις ένα βήμα. Το αρνάκι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής. Είτε σουβλίσουμε είτε όχι είναι σίγουρο πως θα παίξει τον κύριο λόγο στο τραπέζι μας. Κάντε έρευνα αγοράς από τώρα για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε αυτό ακριβώς που θέλετε και σε καλή τιμή.

Αρνάκι ή κατσικάκι ότι κι αν επιλέξετε σιγουρευτείτε ότι έχει τις σφραγίδες που απαιτούνται από την Αγορανομία που δείχνουν ότι τα ζώα έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο, και έχουν τηρηθεί σωστά όλες οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής  και κατά τη διάρκεια σφαγής τους.

Όλα τα αρνιά και τα κατσίκια εγχώρια ή μη πρέπει να φέρουν 2 σφραγίδες.

Μια στρογγυλή  που γράφει τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και μία ορθογώνια παραλληλόγραμμη στην οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Για την Ελλάδα η σφραγίδα αυτή γράφει  ELLAS  ή  EL.

Για τα ελληνικά αμνοερίφια αλλά και αυτά των χωρών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης το χρώμα στις σφραγίδες  είναι έντονο μπλε (τυρκουάζ).

Καφέ είναι οι σφραγίδες που έχουν τα ζώα που προέρχονται από όλες τις άλλες χώρες.

Πράσινες αντίστοιχες σφραγίδες φέρουν τα ζώα  εισαγωγής που μπήκαν ζωντανά στην χώρα μας και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω σφραγίδες πρέπει να υπάρχουν και οι δύο και στις δύο ωμοπλάτες του ζώου καθώς και στις εξωτερικές πλευρές και των δύο μηρών.

Και αυτό γιατί κάποιος μπορεί να αγοράσει, όπως πολλοί συνηθίζουμε, το μισό ζώο ή κάποιο μπουτάκι  οι σφραγίδα θα πρέπει να είναι εμφανείς και δεν είναι δικαιολογία ο τεμαχισμός του ζώου.

Αρνάκι γάλακτος λέμε το μικρό θηλυκό ή αρσενικό της προβατίνας που θα πρέπει να είναι κάτω των 2 μηνών (30-45 ημερών)  έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα και το βάρος του δε ξεπερνά τα 12 κιλά. 

Το συγκεκριμένο το βρίσκουμε από το Δεκέμβρη μέχρι και τον Απρίλη. Αυτό το αρνάκι είναι ιδανικό για τη σούβλα με λεπτό άρωμα πολύ τρυφερό και νόστιμο.

Πολλοί βέβαια προτιμούν να σουβλίζουν μεγαλύτερα ζώα που πολλές φορές περνούν τους 3 μήνες. Εδώ να πούμε ότι αγορανομικά το αρνάκι γάλακτος μπορεί να φθάσει την ηλικία των 4 μηνών.

Συνήθως τέτοια αρνιά  έχουν σταματήσει να τρέφονται με γάλα ή στην καλύτερη περίπτωση τρέφονται με καρπούς και λίγο γάλα που σταδιακά από τους 2 μήνες και μετά ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 18 κιλά. Η σάρκα τους είναι έντονα ροζ έως ελαφριά κόκκινη δεν είναι τόσο τρυφερά, πολλοί όμως τα προτιμούν γιατί έχουν βαθύτερη γεύση πιο στιβαρό άρωμα και έχουν βέβαια και αρκετό πάχος.

Μην είστε άπληστοι αν πρόκειται να σουβλίσετε το φετινό Πάσχα διαλέξτε ένα αρνάκι ή και κατσικάκι γάλακτος -έχει άλλη χάρη-.

Επιλέξτε θηλυκό γιατί είναι νοστιμότερο.

Αν είστε πολλοί και δε σας φτάνει και θέλετε να αποφύγετε δεύτερη σούβλα δεν είναι λύση το μεγαλύτερο.

Αν σκεφτείτε το λίπος μόνο που έχει δεν έχετε κανένα κέρδος σε περισσότερο κρέας. Πάρτε ξεχωριστά παιδάκια τα οποία θα τα μαρινάρετε με μια ωραία μαρινάτα από την προηγούμενη και θα τα ψήσετε παράλληλα με το αρνί σε σχάρα φυσικά. Δεν αμφιβάλω ότι είστε οργανωμένοι αν όχι προλαβαίνετε.

Τα παϊδάκια βέβαια θα ψηθούν γρηγορότερα από το σουβλιστό αρνί και θα αποτελέσουν εξαίσιο μεζεδάκι όσο θα περιμένουν όλοι να ψηθεί ο οβελίας. Σας πληροφορώ ότι θα γίνουν ανάρπαστα!

Τα  παϊδάκια είναι μια καλή λύση και γι' αυτούς που δεν θα σουβλίσουν μιας και ο καιρός προβλέπεται καλός θα μπορούν να τα ψήσουν έξω αλλά και στη κουζίνα τους αν δε διαθέτουν χώρους ή εξωτερική ψησταριά.

Ότι κι αν επιλέξετε για φέτος σας εύχομαι ένα χαρούμενο και ήρεμο Πάσχα με την οικογένεια σας και πολλούς καλούς  φίλους.

KAΛΟ ΠΑΣΧΑ


Επιστροφή