Φασόλια: Είναι θρεπτικά
Μαυρομάτικα, λευκά, κόκκινα ακόμα και μαύρα μικρά ή μεγάλα όλα πολύτιμα, πάντα νόστιμα και θρεπτικά.
Πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο αλλά και θειαμίνη (Β1) η πολύτιμη βιταμίνη για τη λειτουργία της καρδιάς των μυών και των νεύρων.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τα φασόλια όπως και τα περισσότερα όσπρια θα πρέπει πριν μαγειρευτούν να μουλιάσουν για αρκετές ώρες σε νερό.
Πριν από αυτό θα πρέπει να πλένονται καλά και να απομακρύνονται τυχόν ξένα σώματα.
Μην υπερβάλετε στη ποσότητα του νερού που θα τα μουσκέψετε για να κρατήσετε όσο περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνες περιέχουν.
Για κάθε κούπα φασολιών υπολογίστε 3 κούπες νερό.
Μην τα αφήνετε για τον ίδιο λόγο πάνω από 10 ώρες στο νερό. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.
Ένας γρήγορος τρόπος για να μειώσετε αυτό το χρόνο μουλιάσματος αν βιάζεστε ή ξεχάσατε να τα βάλετε στο νερό από το βράδυ είναι:
Τοποθετήστε τα σε κατσαρόλα με κρύο νερό, βάλτε την στην εστία και αφήστε το νερό να έρθει σε βρασμό. Κλείστε αμέσως το μάτι και αφήστε τη κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για 2 ώρες.
ΒΡΑΣΙΜΟ
Στραγγίστε τα μουλιασμένα φασόλια και αδειάστε τα σε κατσαρόλα. Προσθέστε κρύο νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει και ελάχιστο ακόμα.
Είναι λάθος να χρησιμοποιήσετε το νερό που μούλιασαν. Τα περισσότερα φασόλια στην εποχή μας είναι ραντισμένα με παρασιτοκτόνα που έχουν περάσει σʼ αυτό το νερό.
Μην προσθέσετε αλάτι σε αυτή τη φάση γιατί τα φασόλια θα σκληραίνουν και δεν υπάρχει περίπτωση να μαλακώσουν κατά το βρασμό.
Φέρτε σιγανά σε βρασμό το νερό και αφήστε να πάρουν τα φασόλια μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και μισοσκεπάστε με το καπάκι τη κατσαρόλα, συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
Μην τα ανακατεύετε κάθε τόσο γιατί στο τέλος θα τα λιώσετε.
Στην αρχή του βρασμού ανακατέψτε με ξύλινη πάντα κουτάλα και κατόπιν αν χρειάζονται ανακάτεμα απλά ανακινείτε πότε-πότε τη κατσαρόλα.
Κρατήστε το βρασμό χαμηλά και παρακολουθείτε που και που προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμη για να μη κολλήσουν.
Τα καλής ποιότητας φασόλια ανάλογα βέβαια και το μέγεθός τους χρειάζονται 50 λεπτά μέχρι 1 ½ ώρα για να βράσουν. Αν μέχρι τότε δεν μαλάκωσαν αφήστε το καλύτερα, είναι παλιάς σοδιάς.
Αλατίστε μόλις κατεβάσετε από τη φωτιά
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Στα τυποποιημένα φασόλια (όπως και σʼ όλα τα τρόφιμα άλλωστε) διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με την ημερομηνία παραγωγής αλλά και λήξης. Τα παλαιάς εσοδείας φασόλια προσβάλλονται από παράσιτα και παραμένουν σκληρά όσο κι αν τα μουλιάσετε και βράσετε.
Ένας γρήγορος έλεγχος για την τρυφεράδα των χύμα φασολιών είναι να δαγκώσετε ένα. Η σάρκα των φρέσκων θα υποχωρήσει κάτω από την πίεση των δοντιών σας ενώ αντίθετα αν σπάσει σα καραμέλα τότε κάτι δε πάει καλά.
Αποφεύγετε τη σόδα που συστήνουν πολλοί σα μαλακτικό γιατί αν και τα μαλακώνει καταστρέφει όλες τις βιταμίνες, αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει δύσπεπτα δημιουργώντας σας φουσκώματά.
Αν διαθέτετε πήλινο σκεύος σιγομαγειρέψτε τα μέσα σʼ αυτό και θα διαπιστώσετε ότι θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα απʼ ότι συνήθως.
Για να γίνει ακόμα πιο ελαφριά και εύπεπτη η φασολάδα αλλάξτε ακόμα μια φορά το νερό 15 λεπτά από την πρώτη βράση που θα πάρουν.