Το μενού των Χριστουγέννων

Το μενού των Χριστουγέννων
20 Δεκεμβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Γιορτινή ατμόσφαιρα



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Πολύχρωμα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και οπουδήποτε αλλού μέσα στο σπίτι.
Δεν έχω αντίρρηση στο καραβάκι αν το προτιμάτε σαν πιο Ελληνικό και στιλάτο. Στολίστε το σπίτι όπως σας αρέσει καλύτερα. 
Όπως και νά ʼχει το χρωστάμε στα μικρά παιδιά αλλά και στο μέρος εκείνο του εαυτού μας που έχει παραμείνει παιδί. Συνεχίζουμε λοιπόν, την παράδοση και όλες αυτές τις γλυκές προετοιμασίες που χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα.
Μην ξεχνάτε τις μυρωδιές τις έχουμε κι αυτές ανάγκη για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Εγώ να βοηθήσω σʼ αυτό το κομμάτι φτιάχνοντας ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο μενού.

Πράσινη σαλάτα με κουκουνάρι και σάλτσα ροκφόρ

XΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 μεγάλο μαρούλι χονδροκομμένο

• 1 πράσινη και 1 κόκκινη λόλα χονδροκομμένες

• 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες

• 1/2 κούπα κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΓΚ

• 100 γραμ. τυρί ροκφόρ

• 12 κουταλιές ελαιόλαδο

• 5 κουταλιές λευκό ξίδι

• 1/5 κουταλάκι μέλι

• Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπώ όλα τα υλικά του ντρέσιγκ στο multi μέχρι να ενσωματωθούν. Κρατώ στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο μπολ έως και 2 ημέρες.
Ανακατεύω σε μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά της σαλάτας εκτός από το κουκουνάρι.
Ακριβώς πριν σερβίρω ρίχνω το ντρέσιγκ ανακατεύω, πασπαλίζω με το κουκουνάρι και σερβίρω αμέσως.

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 στήθος γαλοπούλας 2,5 κιλά περίπου (με την πέτσα του)

• 12 φέτες ζαμπόν καπνιστό σε λεπτές φέτες

• 150 γραμ. γραβιέρα Κρήτης σε λεπτές φέτες

• 1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

• 1 κουταλιά κονιάκ

• 1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

• 1 ποτήρι λευκό κρασί

• Χυμός από 2 ρόδια

• 2 κουταλιές πετιμέζι ή 1 κουταλάκι μέλι

• 1 κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό

• Αλάτι, πιπέρι

• 1 κούπα καθαρισμένο ρόδι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύω το βούτυρο με το κονιάκ, το ξύσμα και το θυμάρι. Ανοίγω το στήθος εύκολα με τον εξής τρόπο. Φέρνω το στήθος μπροστά μου με την πέτσα προς τα πάνω. Ξεκινώ από τη μακριά παχύτερη πλευρά και κρατώντας το μαχαίρι παράλληλα με την επιφάνεια εργασίας κόβω το στήθος οριζόντια σχεδόν στη μέση, σταματώντας μόλις  2,5 εκ από την άλλη άκρη. Κατά μια έννοια το ανοίγω σαν βιβλίο. Αν παρόλα αυτά σας φαίνεται δύσκολο ζητήστε από το χασάπη σας να το «ανοίξει» για σας. Τοποθετώ το κρέας ανάμεσα σε δύο πλαστικές μεμβράνες και το χτυπώ μαλακά με μπατ ή με πλάστη για να λεπτύνει ακόμα.
Καρυκεύω και αλείφω όλη την επιφάνεια με το μείγμα του κονιάκ. Στρώνω πάνω στο κρέας το ζαμπόν  αφήνοντας 2,5 εκ περιθώριο από παντού γύρω γύρω. Στρώνω επάνω στο ζαμπόν το τυρί και τυλίγω ως εξής.
Αρχίζοντας από τη φαρδιά πλευρά χωρίς δέρμα, ρολάρω τη γαλοπούλα και τελειώνοντας πρέπει το δέρμα να έχει μείνει εξωτερικά. Δένω με βαμβακερό σπάγκο και καρυκεύω εξωτερικά.
Τοποθετώ σε μικρό βαθύ ταψί με τη ραφή προς τα κάτω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά από τη μισή ώρα, ρίχνω στο ταψί το κρασί, το χυμό του ροδιού, το πετιμέζι,  χαμηλώνω το φούρνο στους 170 βαθμούς, σκεπάζω  καλά όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμη. Αφαιρώ το ρολό και αδειάζω περνώντας από σίτα τη σάλτσα του ταψιού σε μικρή κατσαρόλα.
Ρίχνω το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύω με σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει η σάλτσα. Καρυκεύω και προσθέτω τα ρόδια. Κόβω το ρολό σε φέτες, γαρνίρω με λευκό ρύζι ή τηγανιτές πατάτες και κολοκυθάκια, σερβίρω με τη σάλτσα.
 

Mεθυσμένοι κουραμπιέδες


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 ποτήρι λάδι (σπορέλαιο)

• 1 κουταλιά βούτυρο πρόβειο 

• 1/2 ποτήρι λευκό κρασί

• 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα

• 3 βανίλιες

• 1/5 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Σε μεγάλο μπολ ή στο μίξερ προσθέτω το κρασί και κοσκινίζω την άχνη. Χτυπώ μέχρι να ανακατευτεί η ζάχαρη. Λιώνω το βούτυρο και το προσθέτω μαζί με το λάδι στο μείγμα του κρασιού. Χτυπώ το μείγμα να ομογενοποιηθεί και κοσκινίζω μέσα το αλεύρι και τη βανίλια. Ανακατεύω ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Θα σχηματιστεί μια ζύμη μεταξωτή την οποία θα πλάσω σε στρογγυλά και μισοφέγγαρα κομμάτια, που θα τοποθετήσω σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Θα ψήσω στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Ζεστοί όπως είναι θα τους πασπαλίσω με άχνη και μόλις κρυώσουν θα τους τοποθετήσω σε στρώματα σε πιατέλα πασπαλίζοντας σε κάθε στρώση και πάλι άχνη.


Σας εύχομαι 

Καλά Χριστούγεννα

Επιστροφή