Σολομός με μαύρο ρύζι και φουντούκια

Σολομός με μαύρο ρύζι και φουντούκια
13 Δεκεμβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Στο Δεκέμβρη αρέσουν οι ξηροί καρποί



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Οι ξηροί καρποί αρέσουν σε όλους, είναι νόστιμοι, θερμαντικοί, θρεπτικοί, γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι νέας σοδειάς καταφτάνουν στους καταναλωτές λίγο πριν τις γιορτές και κατέχουν εκλεκτή θέση, δίνοντας νοστιμιά και φινέτσα όχι μόνο στις γλυκές αλλά και στις αλμυρές δημιουργίες. Με την τραγανή τους υφή και τη μοναδική τους γεύση μεταμορφώνουν και την πιο απλή σαλάτα σε χριστουγεννιάτικο έδεσμα! Περιέχουν ωστόσο και αρκετές θερμίδες, γιʼ αυτό όσοι προσέχουν τη διατροφή τους  πρέπει να τους καταναλώνουν με σύνεση. Εμείς τους χρησιμοποιούμε αυτή την εβδομάδα και προτείνουμε:


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 2 φιλέτα σολομού (200 γραμ. το ένα)

• 2 καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια

• 1/2 μαραθόριζα σε λεπτές φετούλες

• 10 κουταλιές λευκό κρασί

• 1/4 κουτ. γλυκού  κρόκο Κοζάνης

• 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος

• 80 γραμ.  μαύρο ρύζι

• 1/2 κουταλάκι βούτυρο

• 50 γραμ. φουντούκια ψιλοτριμμένα

EKTEΛΕΣΗ:

Απλώνω κάθε φιλέτο πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος. Καρυκεύω τα φιλέτα του ψαριού και μοιράζω τα λαχανικά πάνω στο ψάρι, περιχύνω με το κρασί και τυλίγω σε σφιχτό πακέτο το καθένα. Τοποθετώ τα πακέτα μέσα σε ταψί και ψήνω στο φούρνο στους 200  βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Ανοίγω προσεχτικά τα πακέτα και σουρώνω τους χυμούς του ψαριού σε κατσαρολάκι, φέρνω ελαφρά σε βρασμό και προσθέτω την κρέμα γάλακτος και το σαφράν. Στο μεταξύ σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζω το ρύζι για 40 περίπου λεπτά. Σουρώνω καλά. Ανακατεύω το ζεστό ρύζι με το βούτυρο και τα φουντούκια.

Αντικαθιστώ το σολομό με φιλέτο γλώσσας, ή με οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού μου αρέσει.

Επιστροφή