Ατομικά ψωμάκια με ελιές
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τα δέντρα αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα της ελιάς αποφάσισαν να την κάνουν βασίλισσά τους. Όταν της το πρότειναν εκείνη αρνήθηκε λέγοντάς τους: «Η αποστολή μου είναι να φροντίζω για το καλό της ανθρωπότητας και αυτή η φροντίδα είναι τόσο σημαντική που δεν μου αφήνει καθόλου χρόνο να ασχοληθώ με άλλα ζητήματα».
Κι έτσι αναπόσπαστα είναι δοσμένη σʼ αυτό μόνο το σκοπό, αφήνοντας τα ζητήματα διακυβέρνησης σε άλλους λιγότερο... απασχολημένους. Έτσι τουλάχιστον λέει ο μύθος και εγώ να προσθέσω: Τι κρίμα! Αφού λοιπόν, δεν έχουμε την τύχη να μας κυβερνά η σοφή ελιά, τουλάχιστον ας τη γευτούμε παίρνοντας απʼ αυτή όλα τα πολύτιμα συστατικά που πλουσιοπάροχα μας χαρίζει κι ας μαγειρέψουμε χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1/2 κιλό αλεύρι σιμιγδαλένιο
• 1/2 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
• 20 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1,5 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι μέλι
• 1/5 κούπα ελαιόλαδο
• 2 κούπες ελιές σε μικρά κομματάκια
• 2 1/2 κούπες χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κούπα νερό διαλύω τη μαγιά και το μέλι. Τοποθετώ τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές, στο μίξερ και προσθέτω και το διάλυμα της μαγιάς. Ζυμώνω για 8 περίπου λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά, ελαστική ζύμη. Τη λαδώνω καλά, τη σκεπάζω και την αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο (2 ώρες περίπου). Την πατώ να «πέσει», τη χωρίζω σε 24 μπαλάκια και πλάθω το κάθε ψωμάκι βάζοντάς του μέσα και λίγες ελιές. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ελαφρά λαδωμένο και αφήνω να ανέβουν πάλι (περίπου 1 ώρα). Ραντίζω τα ψωμάκια με νερό και ψήνω σε μέτριο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Μπορώ να φτιάξω 1 μεγάλο καρβέλι αντί για τα μικρά, το οποίο θα ψήσω για 1 περίπου ώρα.