Πίτσα με αλλαντικά
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Κάτι που χάσαμε για πάντα νομίζω είναι η ικανότητά μας να επικοινωνούμε. Πάρτε τα γράμματα, την αλληλογραφία, πώς έγραφαν οι παλιοί και πώς περίμεναν τα γράμματα! Η γοητεία της προσμονής, η χαρά, η απελπισία όλα εκείνα τα συναισθήματα. Τώρα ανοίγεις το mail ή στέλνεις ένα μηνυματάκι και όλα έτοιμα. Δε λέω υπάρχει αμεσότητα αλλά καμιά γοητεία. Το sms είναι κάτι σαν το έτοιμο φαγητό και το γράμμα σαν ένα δείπνο με κεριά που ετοιμάστηκε με κόπο. Από δω τό ʼφερα από ʼκει το πήγα, στη μαγειρική το κατέληξα. Μην περιμένετε κεριά σήμερα, θα στείλω ένα sms κι εγώ θύμα των καιρών. Μόνο που θά ʼναι κάπως περιποιημένο.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
Για τη ζύμη:
• 1 ½ κούπα αλεύρι σιμιγδαλένιο
• ½ κούπα αλεύρι ολικής
• ½ κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 5 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1 μικρό αβγό
• 3/4 κούπας χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
• 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• Πάπρικα, ρίγανη, ζάχαρη, αλάτι
• 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες σε λεπτές φέτες
• 250 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί
• 200 γραμ. χωριάτικο λουκάνικο σε φέτες
• 100 γραμ. μπέικον σε λωρίδες
• 100 γραμ. σαλάμι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο νερό και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνω για 4 λεπτά. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί (2 ώρες). Στο μεταξύ ανακατεύω τη σάλτσα με το σκόρδο, τη ζάχαρη και τα καρυκεύματα. Ανοίγω σε λεπτό φύλλο τη ζύμη και τη στρώνω σε μεγάλο ταψί 40 εκατοστά. Στρώνω επάνω στη ζύμη τη σάλτσα και συνεχίζω με τις ντομάτες, επάνω από αυτές το σαλάμι και καλύπτω με τυρί. Πάνω στο τυρί βάζω το μπέικον και το λουκάνικο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Θυμηθείτε, η πίτσα χρειάζεται δυνατό και καλό ψήσιμο από κάτω. Τοποθετείτε το ταψί πάνω σε σχάρα στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και καλό θα ήταν να υπάρχουν εκείνα τα ταψάκια της πίτσας με τους μαύρους πάτους που βοηθούν αυτό το ψήσιμο.