Μουσταλευριά

Μουσταλευριά
27 Σεπτεμβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Μια γιορτή



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Μερικά πράγματα ευτυχώς δεν αλλάζουν. Μπορεί να διαφέρουν οι τρόποι, να γίνονται πιο εύκολα, ίσως με λιγότερη χάρη και κέφι.
Ο τρύγος είναι ένα από αυτά.  Στο ίδιο το κρασί έχει δοθεί θεία υπόσταση, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου».
Εδώ ο τόπος είναι ευλογημένος, τα πολλά αμπέλια είναι μια απόδειξη γιʼ αυτό και ο τρυγητός κάθε τέλος του Σεπτέμβρη, μια μεγάλη γιορτή, τα παλιά χρόνια τουλάχιστον. Τώρα ίσως νά ʽναι μόνο μία από τις πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ας είναι κι έτσι.
Εγώ θα σας γλυκάνω με το κέρασμα του τρύγου. Αγοράστε μούστο από τα πατητήρια, πολλές φορές τον δίνουν και έτοιμο “κομμένο”. Αυτή την εποχή θα αρχίσουν να πουλάνε και ετοιμάστε αυτό το αρχαίο γλύκισμα, γευτείτε το και κεράστε το γιατί ο τρύγος είναι γιορτή.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 κούπες μούστο καθαρισμένο

• 1/2 κούπα νισεστέ

• Καρύδια  χονδροκομμένα και κανέλλα για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε κατσαρολάκι φέρνω το μισό μούστο σε ελαφρύ βρασμό. Στον άλλο μισό διαλύω το νισεστέ μέχρι να λιώσει τελείως και προσθέτω το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνέχεια με σύρμα μέχρι να έρθει σε βρασμό. Μόλις έρθει σιγοβράζω για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας πάντα και σερβίρω σε μπολάκια. Πασπαλίζω με κανέλα και καρύδια και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

Διατηρείται για 2-3 ημέρες και αν το τοποθετήσω στο ψυγείο και περισσότερο. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μισή κούπα μούστου με κόκκινο γλυκό κρασί και θα με θυμηθείτε.

Απολαύστε την!

Επιστροφή