Άρτος
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Aύριο 14 Σεπτέμβρη γιορτάζουμε την Ύψωση Τιμίου Σταυρού. Οι παλιές έπιαναν το προζύμι του σπιτιού. Βλέπετε οι άνθρωποι τότε έφτιαχναν μόνοι το ψωμάκι τους και όσο για μαγιά δεν υπήρχε στο εμπόριο. Τα ανεβατά τους φούσκωναν με προζύμι που έφτιαχναν κι αυτό μόνοι τους. Το προζύμι και γενικά τα ψωμιά όλων των λαών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία αλλά και με προλήψεις και προκαταλήψεις ακόμα. Αυτά καλά και κακά διατηρούνται και υπάρχουν μόνο στα μέρη που ακόμα οι άνθρωποι ζυμώνουν. Ο άρτος ο επιούσιος που ζητάμε στην προσευχή μας από το Θεό, είναι το καθημερινό μας ψωμάκι σε ένδειξη ολιγαρκείας. Εμείς σήμερα θα ζυμώσουμε έναν πλούσιο άρτο, και θα τον μοιραστούμε με όσους περισσότερους μπορούμε, έτσι για το καλό.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
• 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1 κουταλιά μέλι
• 1/2 κουταλιά αλάτι
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
• 3 κουταλιές γλυκάνισο
• 2,5 κούπες χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κούπα χλιαρό νερό προσθέτω 1 κουταλιά ζάχαρη και διαλύω τη μαγιά. Σε λεκάνη ρίχνω το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Δημιουργώ στο κέντρο μια τρύπα και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Ζυμώνω για 5 λεπτά και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το λάδι συνεχίζοντας το ζύμωμα για περίπου 7 λεπτά ακόμη. Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο. Με λαδωμένα χέρια πλάθω ένα στρογγυλό καρβέλι και το τοποθετώ σε μεγάλο ταψί. Περνάω τη ζύμη με λαδάκι και τη σκεπάζω να ξαναφουσκώσει. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.
Αν έχω σφραγίδα αφού την περάσω με αλεύρι θα την πατήσω πάνω στο ψωμί πριν το φουρνίσω.