Τάρτα αμυγδάλου με μαρμελάδα

Τάρτα αμυγδάλου με μαρμελάδα
6 Σεπτεμβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Καλή σχολική χρονιά


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως μας έλεγαν παλιά. Νέο ξεκίνημα λοιπόν για όλη τη μαθητική μας νεολαία και εύχομαι καλή δύναμη σε μικρούς και μεγάλους μαθητές, δασκάλους και γονείς. Σκέφτομαι περισσότερο τα μικρά παιδάκια που ξεκινούν για πρώτη φορά το σχολείο, την αγωνία τους για το άγνωστο, τη χαρά τους γιʼ αυτό το καινούριο και πολλές φορές τη λύπη τους για την περίοδο της ξεγνοιασιάς που τέλειωσε. Έτσι είναι πάντα, η καινούρια αρχή, σημαίνει και το τέλος μιας εποχής. Ας φτιάξουμε λοιπόν κάτι όμορφο και γλυκό γιʼ αυτήν την καινούρια αρχή και προσπάθεια που μας περιμένει. Κι ας ευχηθούμε πως αυτή η σχολική χρονιά θα είναι τόσο γλυκιά σαν αυτό που θα φτιάξουμε.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1 κούπα ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα σε σκόνη

• 1/2 κούπα βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια

• 1/2 κούπα ζάχαρη

• 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

• 1 κουταλιά περίπου χυμό λεμονιού

• 2/3 κούπας μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη της αρεσκείας σας)

• Λίγο ασπράδι αβγού χτυπημένο για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μεγάλο μπολ τρίβω το αλεύρι, το αμύγδαλο και το βούτυρο έτσι ώστε να σχηματιστούν ψίχουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το αβγό και όσο λεμόνι χρειάζεται για να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη και την αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα. Στρώνω σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί 20 εκατ. τη μισή ζύμη και στρώνω επάνω τη μαρμελάδα. Ανοίγω σε χονδρό φύλλο την άλλη μισή ζύμη και την κόβω σε στενές λωρίδες που διακοσμώ χιαστί επάνω από τη μαρμελάδα. Περνώ τις λωρίδες με το ασπράδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Ανοίγω πιο εύκολα αυτό το φύλλο αν το τοποθετήσω ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και το δουλέψω επάνω από το χαρτί με τον πλάστη. Αλλιώς κολλάει και δε συνιστώ να χρησιμοποιήσετε επιπλέον αλεύρι γιατί σκληραίνει η ντελικάτη αυτή ζύμη.

Επιστροφή