Καπνιστό φιλέτο πάπιας σε ζελέ κρασιού
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Κι αφού την πολυπόθητη διαφάνεια δεν την έφεραν πουθενά και σε καμιά διαδικασία όλοι αυτοί… χρόνια τώρα, aς τη φέρει ο καλοκαιρινός ήλιος της πατρίδας μας. Μʼ αρέσει να βλέπω τα δικά του παιχνίδια πάνω στα κύματα όταν κάποιες ώρες της μέρας τα κάνει να φαίνονται λαμπερά και διάφανα. Εκείνες τις ώρες αν αφεθείς στο φως, κοιτάς τα πάντα πιο καθαρά. Αυτό το καλοκαίρι κοιτάμε τον ήλιο, γιατί δε θέλουμε να δούμε σκιές και χαιρόμαστε όλες αυτές τις μικρές διαφάνειες που μόνο αυτός μπορεί να μας προσφέρει. Το ίδιο κάνουμε και με τις μαγειρικές. Tο καλοκαιράκι λατρεύουμε τα ελαφριά πράγματα, τα διάφανα δροσερά ζελέ που τα απολαμβάνουμε και σαν αλμυρά πιάτα. Μενού με διαφάνειες λοιπόν όπως τις θέλει η εποχή.
XΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 10 λεπτές φέτες καπνιστού φιλέτου πάπιας
• 3 κουταλιές αποξηραμένα κράνμπερις ή σταφίδες προαιρετικά
• 1 κούπα λευκό αρωματικό κρασί
• 2 φύλλα ζελατίνης
• Ελάχιστο αλάτι, διάφορα πιπέρια τριμμένα
EKTΕΛΕΣΗ:
Σε πιατέλα σερβιρίσματος ελαφρώς βαθιά απλώνω συμμετρικά το κρέας και τα κράνμπερις αν χρησιμοποιώ. Ζεσταίνω το κρασί καλά, χωρίς όμως να έλθει σε βρασμό. Σε μπολάκι με κρύο νερό τοποθετώ τις ζελατίνες και φροντίζω να σκεπάζονται καλά από το νερό. Αφήνω 4 λεπτά και τις αφαιρώ από το νερό, τις στύβω καλά να φύγει το επιπλέον νερό και τις βάζω μέσα στο ζεστό κρασί. Ανακατεύω μέχρι να λιώσουν εντελώς, καρυκεύω το μείγμα και το αδειάζω προσεχτικά στην πιατέλα με το κρέας. Τοποθετώ στο ψυγείο για λίγες ώρες, μέχρι να πήξει το ζελέ.
Είναι ένα ελαφρύ εντυπωσιακό ορεκτικό ή και κύριο πιάτο αν συνοδευτεί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Την πάπια θα την προμηθευτείτε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε αλλαντικό σας αρέσει ή ακόμα και με φέτες από φιλέτο βραστού κοτόπουλου δικής σας παρασκευής.