Τυρόψωμο

Τυρόψωμο
12 Ιουλίου 2013, 10:17
A+ A-
Η κουζίνα της ...φτώχειας.



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Cucina povera,  οι Ιταλοί το περιγράφουν τέλεια. Είναι όλα τα αυθεντικά, τα παραδοσιακά φαγητά ενός τόπου. Αυτά που είναι βγαλμένα από την ανάγκη και τη σοφία του κάθε λαού. Όλα αυτά με τα οποία χόρτασαν και χορταίνουν οι άνθρωποι του μόχθου χιλιάδες χρόνια τώρα. Όλα εκείνα που φτιάχνει μια μάνα με φροντίδα, αγάπη  και ευρηματικότητα για να χορτάσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της. Μην ντρέπεστε καθόλου, η κουζίνα της φτώχειας δεν είναι μόνο ανάγκη. Είναι υγιεινή προσέγγιση και τέτοιες εποχές είναι έξυπνη και δημιουργική όσο ποτέ άλλοτε.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1/2 κιλό αλεύρι

• 20 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας 

• 1 κούπα χλιαρό νερό

• 1 κουταλάκι ζάχαρη

• 1/2 κουταλάκι αλάτι 

• Ελάχιστο λευκό πιπέρι και πάπρικα

• 1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη

• 4 κουταλιές ελαιόλαδο

• 250 γραμ. τυρί φέτα σε μικρά κομμάτια

• 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο για επικάλυψη

EKTEΛΕΣΗ:

Διαλύω στο νερό τη ζάχαρη και προσθέτω τη μαγιά. Σε μπολ κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι και τα υπόλοιπα μυρωδικά και δημιουργώ στο κέντρο μια λακκουβίτσα στην οποία ρίχνω το μείγμα της μαγιάς μαζί με το λάδι. Ζυμώνω το μείγμα μέχρι να έχω μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελαφρά στα χέρια, προσθέτω τη φέτα και ζυμώνω απαλά να κατανεμηθεί παντού. Τοποθετώ τη ζύμη σε μικρό ταψάκι ελαφρά λαδωμένο τη σκεπάζω και την αφήνω μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (1-1 ½  ώρα). Περνώ την επιφάνεια του ψωμιού με το μείγμα του αβγού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για σαράντα λεπτά περίπου.

Για πιο πλούσιο και πικάντικο ψωμί προσθέστε στο μείγμα και 100 γραμ. πικάντικη γραβιέρα που θα την ανακατέψετε από την αρχή με το αλεύρι.

Επιστροφή