Χταποδοκεφτέδες

Χταποδοκεφτέδες
28 Ιουνίου 2013, 02:00
A+ A-
Στην υγειά μας



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Πολλοί οι πιστοί μέχρι λατρείας του ούζου, αλλά κι άλλοι τόσοι αυτοί του τσίπουρου ή της ρακής. Άλλοι πάλι, ανάλογα με το μεζέ και τη διάθεση, επιλέγουν πότε το ένα και πότε το άλλο, γιατί όλα τα καλά αποστάγματα χωράνε. Ελληνικό κι αυτό το προϊόν κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην εκτίμηση του Έλληνα -και όχι μόνο- που το απολαμβάνει όλες τις εποχές του χρόνου αλλά έχει την τιμητική του το καλοκαίρι. Φάρμακο μωρέ κοπέλι, όι φαρμάκι σανε τούτανα τα ξενόφερτα που ʽ ν ούλα τους νερόβραστα σαν κείνους τσι μωρέ που τα πιούνε. Πιες το μωρέ τι το θωρείς; πιες το να γιάνεις. Έτσι έλεγε ο Ηλίας, λεβέντης Κρητίκαρος, και το κατέβαζε με τη μία. Κι επειδή σαν πολλά τα ζόρια να μαζευτήκανε, άντε να το κατεβάσουμε μαζί μήπως μας γιατρέψει μιας και είναι για πάσα νόσο και ...τα λοιπά. Το μεζεδάκι απαραίτητο και πάει πακέτο με κείνη την ταραμοσαλάτα. Ούζο λοιπόν ή τσίπουρο τα γιατρικά και όσοι πιστοί προσέλθετε!      


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 400 γραμ. χταπόδι βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο

• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 1/2 κουταλάκι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

• 1 κουτ. γλυκού ταραμά

• 1 κούπα ψίχουλα από φρέσκο ψωμί + επιπλέον για το πανάρισμα

• 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

• πιπέρι

• ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύω όλα τα υλικά, φροντίζοντας ιδιαίτερα τον ταραμά που πρέπει να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο μείγμα.  Αφήνω στο ψυγείο το μείγμα 1 ώρα. Πλάθω σε μικρά μπαλάκια, τα κυλάω στα ψίχουλα και τηγανίζω σε καυτό λάδι για 3 περίπου λεπτά. Στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω αμέσως με ταραμοσαλάτα.

Επιστροφή