Ρυζόγαλο
7 Ιουνίου 2013, 02:00
Νησάκι στο Αιγαίο, πρωτεύουσα με τʼ όνομα ενός άγιου. Κι ο Τσαγανός άγιο γεροντάκι, με φτώχεια κι αξιοπρέπεια. Φτώχεια σαν κι αυτή που ήρθε και αξιοπρέπεια σαν κι αυτή που χάθηκε. Χειμερινός κολυμβητής ο γεράκος, γνωστός για τα ρυζόγαλα και την καλοσύνη του. Έκλεινε το μεσημέρι και ό,τι δεν πούλαγε το χάριζε. Νεόκοπος μάγειρας εγώ με περγαμηνές και στόμφο μπήκα στο κουζινάκι όταν με προσκάλεσε. Γεμάτη εικόνες από Αμερικάνικες κουζίνες και απίστευτες εκδοχές του ρυζόγαλου, γέλασα με την αφέλεια του γεράκου. Έφαγα όμως το πιο νόστιμο ρυζόγαλο της ζωής μου. Ρυζόγαλο με τσαγανό όνομα και πράγμα. Τριάντα χρόνια τώρα μεσʼ τις κουζίνες και τώρα τελευταία κι έξω απʼ αυτές αναρωτιέμαι πού είναι τάχα κείνο το τσαγανό. Ίσως πρέπει να πάω πίσω σε κείνο το νησί ή πίσω στο χρόνο για να το βρω.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½ κούπα νερό
• 2 ½ κούπες γάλα
• 2/3 κούπας ζάχαρη
• 5 κουταλιές ρύζι σουπέ
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ
• Ελάχιστο αλάτι
• Ελάχιστη βανίλια
• Ελάχιστη μαστίχα (προαιρετικά)
• Κανέλα για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε κατσαρολάκι βάζω το νερό, το ρύζι και το αλάτι και φέρνω σε βρασμό, χαμηλώνω και αφήνω το ρύζι να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει καλά και να απορροφήσει το νερό (περίπου 20 λεπτά).
Προσθέτω στην κατσαρόλα που έβρασε το ρύζι, τις 2 κούπες γάλα με τη ζάχαρη και φέρνω σε βρασμό. Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο κρύο γάλα διαλύω το κορν φλάουρ και το προσθέτω μαζί με τα αρωματικά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα (7-8 λεπτά) και σερβίρω σε 4 μεγάλα ή 6 μικρότερα μπολάκια. Πασπαλίζω με κανέλα.
Απολαύστε το!
Με τσαγανό
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Νησάκι στο Αιγαίο, πρωτεύουσα με τʼ όνομα ενός άγιου. Κι ο Τσαγανός άγιο γεροντάκι, με φτώχεια κι αξιοπρέπεια. Φτώχεια σαν κι αυτή που ήρθε και αξιοπρέπεια σαν κι αυτή που χάθηκε. Χειμερινός κολυμβητής ο γεράκος, γνωστός για τα ρυζόγαλα και την καλοσύνη του. Έκλεινε το μεσημέρι και ό,τι δεν πούλαγε το χάριζε. Νεόκοπος μάγειρας εγώ με περγαμηνές και στόμφο μπήκα στο κουζινάκι όταν με προσκάλεσε. Γεμάτη εικόνες από Αμερικάνικες κουζίνες και απίστευτες εκδοχές του ρυζόγαλου, γέλασα με την αφέλεια του γεράκου. Έφαγα όμως το πιο νόστιμο ρυζόγαλο της ζωής μου. Ρυζόγαλο με τσαγανό όνομα και πράγμα. Τριάντα χρόνια τώρα μεσʼ τις κουζίνες και τώρα τελευταία κι έξω απʼ αυτές αναρωτιέμαι πού είναι τάχα κείνο το τσαγανό. Ίσως πρέπει να πάω πίσω σε κείνο το νησί ή πίσω στο χρόνο για να το βρω.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½ κούπα νερό
• 2 ½ κούπες γάλα
• 2/3 κούπας ζάχαρη
• 5 κουταλιές ρύζι σουπέ
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ
• Ελάχιστο αλάτι
• Ελάχιστη βανίλια
• Ελάχιστη μαστίχα (προαιρετικά)
• Κανέλα για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε κατσαρολάκι βάζω το νερό, το ρύζι και το αλάτι και φέρνω σε βρασμό, χαμηλώνω και αφήνω το ρύζι να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει καλά και να απορροφήσει το νερό (περίπου 20 λεπτά).
Προσθέτω στην κατσαρόλα που έβρασε το ρύζι, τις 2 κούπες γάλα με τη ζάχαρη και φέρνω σε βρασμό. Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο κρύο γάλα διαλύω το κορν φλάουρ και το προσθέτω μαζί με τα αρωματικά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα (7-8 λεπτά) και σερβίρω σε 4 μεγάλα ή 6 μικρότερα μπολάκια. Πασπαλίζω με κανέλα.
Απολαύστε το!