Ψωμί του τοστ

Ψωμί του τοστ
24 Μαΐου 2013, 02:00
A+ A-
Νόστιμες συνήθειες



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Το τοστ, αυτό το μικρό σαντουϊτσάκι με το ειδικό τετράγωνο ψωμάκι που έχει δώσει και το όνομά του στο όλο δημιούργημα, είναι καθημερινή απλή υπόθεση σε κάθε σπίτι. Είναι ένα ωραίο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας, ένα καταπληκτικό πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο ή ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με μια σαλάτα. Δεν υπάρχει πιο υγιεινός  και εύκολος συνάμα τρόπος να χορτάσουμε την απογευματινή πείνα των παιδιών. Όχι, δεν κάνω διαφήμιση σε ψωμί του τοστ αλλά στο δικό μας ψωμί, που θα καταπλήξει με τη νοστιμιά του και την ευκολία που φτιάχνεται. Επιχειρήστε το ακόμα κι αν δεν φτιάχνετε ψωμί.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3/4  κούπας γάλα φρέσκο χλιαρό +2 κουταλιές για επάλειψη 
• 1 κουταλιά ξανθή μαλακή ζάχαρη 
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 10 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα 
• 1/4 κούπας καλαμποκέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο γάλα και προσθέτω τη ζάχαρη. Κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το μείγμα του γάλακτος και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μια μεταξωτή ζύμη (5-6 λεπτά). Τοποθετώ σε μακρόστενη βαθειά φόρμα και σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο (2 ώρες περίπου), περνώ την επιφάνεια με το επιπλέον γάλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Ξεφορμάρω και αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν το κόψω σε λεπτές φέτες.

Απολαύστε το!

Επιστροφή