Αέρινο ραβανί
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Κωνσταντίνου και Ελένης την Τρίτη και η Ελλάδα ολόκληρη γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Διπλή γιορτή, πολλοί και αυτοί που γιορτάζουν. Να ευχηθούμε σε όλους Χρόνια Καλά -αυτό πάει τώρα πρώτο- και πολλά.
Καλές είναι βέβαια οι ευχές αλλά ξέρω ότι περιμένετε και το φετινό γλυκάκι.
Τέλειο, γλυκό, ελαφρύ και υπέροχο ακριβώς σαν την Φανή που το φτιάχνει.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• ½ κούπα αλεύρι
• 1 κούπα ζάχαρη
• 3/4 κούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη σε σκόνη
• 2 κεσεδάκια γιαούρτι (200 γραμ. το ένα)
• 5 αβγά
• 1/2 κουταλάκι σόδα
• 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
• 3 κουταλιές χυμός λεμονιού και το ξύσμα από 1 ολόκληρο
• 1/2 κουταλιά βούτυρο για το ταψί
• Έχτρα αμυγδαλάκια για ντεκόρ.
Για το σιρόπι:
• 3 κούπες ζάχαρη
• 3 ½ κούπες νερό
• 2 χονδρές φέτες λεμονιού (με τη φλούδα).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε δυνατό μίξερ χτυπώ τα αβγά με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά. Προσθέτω το γιαούρτι και το χυμό και χτυπώ ελάχιστα και σιγανά μέχρι να ενσωματωθούν. Στο μεταξύ κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και προσθέτω μαζί και την αμυγδαλόψιχα. Προσθέτω το μισό μείγμα του σιμιγδαλιού, το ενσωματώνω ανακατεύοντας μαλακά και επαναλαμβάνω με το άλλο μισό. Στρώνω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνω στους 160 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Για το σιρόπι θα σιγοβράσω για 10 λεπτά όλα τα υλικά και θα περιχύσω το κρύο γλυκό, αφού το χαράξω σε κομμάτια, με καυτό σιρόπι.
Απολαύστε το!