Το τραπέζι της Λαμπρής

Το τραπέζι της Λαμπρής
3 Μαΐου 2013, 10:00
A+ A-
Σας εύχομαι Χαρούμενη Λαμπρή


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης έφτασε. Τα Άγια Πάθη, ο σταυρός του μαρτυρίου και τελικά η Ανάσταση. Βαρύς πολύ αυτός ο χειμώνας και όχι μόνο λόγω καιρού…
Ήρθε και φέτος η άνοιξη, δειλά-δειλά τα καινούρια βλαστάρια προβάλλουν μαζί με τις πρώτες ανεμώνες που υψώνουν τα κεφαλάκια νʼ αντικρίσουν τον Μαγιάτικο ουρανό. Περιμένουμε και μια άλλη Ανάσταση εκτός από αυτήν του Σωτήρα και εκείνη της γης, την ανάσταση αυτής της πατρίδας! Αντε παιδιά κουράγιο, ολάκερα χρόνια κράτησε αυτή η βδομάδα των Παθών.  
Στα δικά μας τώρα, σας έχω ένα μενού μούρλια! Φυσικά το σουβλιστό αρνί είναι ο πρωταγωνιστής του Πασχαλινού τραπεζιού και τυχεροί όσοι το προγραμματίσατε για φέτος.
Για τους υπόλοιπους ακολουθήστε ή πάρτε ιδέες από το παρακάτω μενού που είναι  πρωτότυπο αλλά και στο πνεύμα του Πάσχα. 



Αρνίσιο καρέ στο φούρνο

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 2 αρνίσια καρέ με 12 παϊδάκια το καθένα
• 10 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
• 1 κούπα κόκκινο κρασί
• 1 κουταλιά μέλι
• 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
• 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
• Αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβω με μεγάλο μαχαίρι το κρέας ανάμεσα στα πλευρά και στη συνέχεια το αφαιρώ, έτσι ώστε να μείνουν τα κόκαλα “καθαρά” στην άκρη τους. Κόβω το κόκαλο και το  μήκος της σπονδυλικής στήλης  με μπαλτά, αφαιρώ το λίπος και χωρίζω τα παϊδάκια με το μαχαίρι.
Αν δεν τα καταφέρνετε τόσο καλά με τα μαχαίρια, ζητήστε εγκαίρως  από το χασάπη σας να σας το κάνει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 250 βαθμούς. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνω το λάδι και το σκόρδο, αφήνω 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να κάψει το λάδι και αφαιρώ το σκόρδο.  Αλατοπιπερώνω τα παϊδάκια και τα περνώ γρήγορα από το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και γυρίζω να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές 2-3 το πολύ λεπτά συνολικά (αν το τηγάνι μου δεν είναι τόσο μεγάλο, το κάνω σε δύο ή και σε τρεις δόσεις).
Τοποθετώ τα παϊδάκια στο φούρνο που θα πρέπει να έχει φτάσει στους 250ο  βαθμούς και τα ψήνω για 8 λεπτά (4 από κάθε πλευρά) για μέτριο ψήσιμο ή 10 λεπτά για καλοψημένα.
Στο μεταξύ αφαιρώ από το τηγάνι το περισσότερο λάδι και αφήνω 2 κουταλιές, προσθέτω στο τηγάνι το κρασί και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω το ξίδι, το μέλι και το δενδρολίβανο. Αφήνω λίγο τη σάλτσα να συμπυκνωθεί (5 λεπτά) και τη σερβίρω χωριστά.



Τάρτα τυριών και ντομάτας

Για το φύλλο:

• 3 κούπες αλεύρι

• 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 

• 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

• 150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 3/4 κούπας γάλα

• 3 κουταλιές γιαούρτι σακούλας.

Για τη γέμιση: 

• 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

• 1 κιλό ελαφρά γινωμένες ντομάτες

• 300 γραμ. πικάντικη γραβιέρα

• 100 γραμ. παρμεζάνα

• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ψιλοκομμένα

• ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 3/4  κούπας γιαούρτι

• ½ κούπα μαγιονέζα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Για το φύλλο ανακατεύω όλα τα υλικά σε μπολ μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζω και την τοποθετώ στο ψυγείο για μια ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση. Ξεφλουδίζω τις ντομάτες και τις κόβω στα τέσσερα, αφαιρώ την ψίχα (την οποία θα φυλάξω σε βαζάκι στην κατάψυξη για άλλη χρήση). Κόβω κάθε φιλέτο ντομάτας σε χονδρές λωρίδες, τις αλατίζω ελαφριά και τις τοποθετώ σε τρυπητό για να βγάλουν όλα τους τα υγρά.
Σε μπολ ανακατεύω τα τυριά. Σε άλλο μπολ ανακατεύω τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και καρυκεύω το μείγμα.
Σε στρογγυλή φόρμα τάρτας στρώνω το φύλλο, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα. Τρυπώ με πιρούνι όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζω με το σιμιγδάλι. Καλύπτω τον πάτο με το 1/3 του μείγματος τυριών, σκορπίζω πάνω σʼ αυτό φιλέτα ντομάτας και πάνω σʼ αυτές λίγο μείγμα μαγιονέζας. Επαναλαμβάνω δυο φορές ακόμη τις στρώσεις με την ίδια σειρά και τελειώνω με το τυρί.
Ψήνω στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφήνω την τάρτα τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κόψω και τη γαρνίρω με φιλέτα ντομάτας, αν θέλω.  



Βελούδινα ατομικά κέικ με ρευστή καρδιά σοκολάτας

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
2 μεγάλα αβγά

2 κρόκους αβγών

2/3 κούπας ζάχαρη

80 γραμ. βούτυρο

100 γραμ. κουβερτούρα (σε μικρά κομματάκια)

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο, αφαιρώ από τη φωτιά και αμέσως προσθέτω την σοκολάτα. Ανακατεύω με σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Στο μεταξύ χτυπώ αβγά και κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτω το μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύω καλά και τελειώνω προσθέτοντας και το αλεύρι που το έχω προηγουμένως κοσκινίσει. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μείγμα σε 6 ατομικά φορμάκια καλά βουτυρωμένα. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 14 λεπτά. Αφήνω για 5 λεπτά να σταθούν και ξεφορμάρω με μεγάλη προσοχή. Σερβίρω όσο είναι ακόμη ζεστά.
  Το γλυκάκι είναι σούπερ και πανεύκολο, αλλά το ξεφορμάρισμα θέλει μεγάλη προσοχή γιατί καθώς το γλυκό είναι ρευστό στο κέντρο, αν τυχόν τρυπηθεί, θα τρέξει και θα “κάτσει” παρουσιάζοντας ένα όχι τόσο ωραίο θέαμα. Αν δεν είστε πολύ σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε, ψήστε το και παρουσιάστε το μέσα σε πυράντοχο πήλινο φορμάκι.


Καλό Πάσχα


Επιστροφή