Φακές λαχανικών

Φακές λαχανικών
19 Απριλίου 2013, 02:00
A+ A-
Προσέχουμε για να έχουμε


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου






Σίγουρα το αλάτι αρέσει, είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας και νοστιμίζει τα φαγητά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε κατάχρηση, γιατί τότε βλάπτει πολύ και ύπουλα. Βέβαια όπως όταν σταδιακά αυξάνουμε το αλάτι στη διατροφή μας το συνηθίζουμε και συνεχώς θέλουμε περισσότερο, με τον ίδιο τρόπο αν σταδιακά αρχίσουμε να το μειώνουμε θα φτάσουμε στο σημείο να μας αρκούν μικρότερες ποσότητες. Αρχίστε από σήμερα μια προσπάθεια μείωσης του αλατιού στα καθημερινά μαγειρέματα έτσι ώστε όλη η οικογένεια, χωρίς να το καταλάβει, να αρχίσει να ικανοποιείται με λιγότερο. Δώστε λιγότερη πίεση στην καρδιά των αγαπημένων σας. Δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε να μας το πει ο γιατρός και να μπαίνουμε στην στέρηση και στα υποκατάστατα. Η καλύτερη θεραπεία άλλωστε δεν είναι η πρόληψη;

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½ κούπα φακές
• 1 μικρό κρεμμύδι καρφωμένο με 1 γαρύφαλλο
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο καρότο σε φετούλες
• 1 πατάτα σε καρεδάκι
• 1 χονδρή φέτα σελινόριζας σε κυβάκια
• 1 κούπα χυμός ντομάτας
• 4 κούπες νερό + εξτρά για το πρώτο βράσιμο
• 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
• 2 μικρά δαφνόφυλλα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
• Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπόλικο κρύο νερό προσθέτω το μικρό κρεμμύδι, μια δάφνη και τις φακές. Φέρνω σε βρασμό και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν (αν είναι φετινές σε 20-30 λεπτά είστε εντάξει.) Σουρώνω πετώντας το νερό του βρασμού, το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο. Σε καθαρή κατσαρόλα προσθέτω τις φακές με όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω μέχρι να βράσουν τα λαχανικά μου και να χυλώσουν οι φακές. Σερβίρω περιχύνοντας με σταγόνες από ωμό ελαιόλαδο κάθε πιάτο.

Για κάποιους που νηστεύουν ακόμα και το λάδι είναι ένα υπέροχο πιάτο, αν είναι καλομαγειρεμένο. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά αν επιθυμείτε, αλλά ποτέ μην παραλείπετε λίγο καρότο, γιατί κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια.

Επιστροφή