Σήμερα φτιάχνουμε βήμα-βήμα Λαγάνα

Σήμερα φτιάχνουμε βήμα-βήμα Λαγάνα
12 Μαρτίου 2013, 02:00
A+ A-
Είναι εύκολη νόστιμη και παραδοσιακή

Φτιάξτε την με τα χεράκια σας εφέτος.

Η Καθαρή Δευτέρα πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο οι Έλληνες τιμάμε τα έθιμα και την παράδοση που θέλουν να μη λείπει από κανένα τραπέζι η λαγάνα.

Χρειαζόμαστε:

12 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας

1 ½ κούπα νερό (375 ml) σε φυσική θερμοκρασία

1 κουταλιά χλιαρό νερό

½ κιλό αλεύρι σταρένιο (χωριάτικο) κοσκινισμένο

2 κουταλιές φρέσκο γάλα

1 κουταλιά ελαιόλαδο και επιπλέον για το  άλειμμα

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές σουσάμι (προαιρετικά)

Τι κάνω:

Από βραδύς ανακατεύω τα 3 γρ από τη μαγιά σε 1 κουταλιά χλιαρό νερό μέχρι να λιώσουν. Σε βαθύ μπολ κοσκινίζω η κούπα από το αλεύρι και το ανακατεύω με 3/4 της κούπας από το νερό και το μείγμα της μαγιάς.

Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και αφήνω για 12 ώρες το μπολάκι σε θερμοκρασία δωματίου.  Την επόμενη διαλύω την υπόλοιπη μαγιά στο γάλα, ανακατεύω όλα τα υλικά και ζυμώνω  για 10 λεπτά. Αν έχετε μίξερ ζυμώστε το εκεί χρησιμοποιώντας το γάντζο. Το ζυμαράκι μου κολλάει ελαφρά αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Αφήνω το ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη για 1.5 περίπου ώρα να διπλασιαστεί.

Το ζυμώνω για 2-3 λεπτά ακόμα και το χωρίζω στη μέση. Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε επίπεδο οβάλ ακανόνιστο σχήμα που τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με ελαφρά λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι χαρτί ψησίματος. Με αλευρωμένα δάχτυλα πιέζω όλη την επιφάνεια του ζυμαριού έτσι ώστε να σχηματιστούν μικρές βούλες.

Σκεπάζω με βρεγμένη πετσέτα και το αφήνω ακόμα 1 ώρα να ανέβει. Σʼ αυτό το σημείο πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο και στο χαμηλότερο σημείο για 30 περίπου λεπτά. Όσοι βιάζονται μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία χωρίς να ξεκινήσουν από βραδύς με το πρόχειρο προζύμι. Απλά χειρίζονται τα υλικά με τον ίδιο τρόπο απευθείας χωρίς να τα χωρίσουν. Θα κάνουν μια εξίσου καλή λαγάνα που όμως θα υστερεί σε γεύση και άρωμα από την αρχική.

Επιστροφή