Μινεστρόνε λαχανικών

Μινεστρόνε λαχανικών
8 Μαρτίου 2013, 02:00
A+ A-
Αγνές τροφές



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Διάβαζα πως η περσινή χρονιά ανακηρύχθηκε χρονιά των αγνών τροφών. Μακάρι να χόρτασε ο πλανήτης πλαστικό σκουπιδαριό και να αποφάσισε να στραφεί προς τις παλιές γνήσιες γεύσεις. Δε θέλω να ακούγομαι απαισιόδοξη, αλλά αν δεν μας είχαν κατακλύσει τα χημικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, δε θα υπήρχαν αυτές οι ανακηρύξεις που είναι κραυγές απελπισίας για κάτι που χάνεται. Μοιάζουν, μου φαίνεται, σαν τα ονόματα που δίνουν στα υπουργεία. Τέλος πάντων, ίσως να υπάρχει ελπίδα όταν μαζευόμαστε συχνά γύρω από το οικογενειακό τραπέζι τρώγοντας και συζητώντας όλοι μαζί. Ψάχνουμε και ψαχνόμαστε περισσότερο με τα υλικά που αγοράζουμε για τις μαγειρικές μας. Ίσως μια μέρα τα εγγόνια μας να ζήσουν σʼ έναν καλύτερο πλανήτη, χωρίς τέτοιες ανακηρύξεις, μιας και όλες οι χρονιές θα είναι των αγνών τροφών κυριολεκτικά.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 4 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό

• 1 κουταλιά ελαιόλαδο

• 2 καρότα σε μικρούς κύβους

• 2 κολοκύθια  σε μικρούς κύβους

• 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κύβους

• 1 πράσο ψιλοκομμένο

• 1 κλωνάρι σέλερυ (120 γραμ.) ψιλοκομμένο

• 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

• 2 κουταλιές πάστα ντομάτας

• 1 κούπα ζυμαρικών σε μικρό κοχυλάκι (ή άλλο μικρό σχήμα)

• 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 1 κούπα μικρά λευκά φασόλια βρασμένα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο λάδι σοτάρω ελαφριά το καρότο και το σέλερυ. Μετά από 4 λεπτά προσθέτω την πιπεριά, το σκόρδο, την ντομάτα και το πελτέ, συνεχίζω 2 λεπτά ακόμη και ρίχνω το ζωμό. Φέρνω σε βρασμό χαμηλώνω και σκεπάζω. Βράζω για 20 λεπτά και προσθέτω το πράσο, το κολοκύθι, τα φασόλια και τα ζυμαρικά. Συνεχίζω το βρασμό χωρίς καπάκι όσο χρόνο χρειάζεται το ζυμαρικό (σύμφωνα με τις οδηγίες και το γούστο μου). Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω τον μαϊντανό.

Απολαύστε την!

Επιστροφή