Μπακαλιάρος τηγανιτός
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Οι καιροί δύσκολοι και υπαγορεύουν να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί. Δεν έχουν μείνει ίσως και πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να νιώθουμε υπερηφάνεια, λένε πολλοί. Το να πιάνεσαι από το παρελθόν με το οποίο δεν έχεις βιωματική σύνδεση είναι στείρο λένε άλλοι. Υπάρχουν όμως θεσμοί και παραδόσεις, ήθη και έθιμα και όσο πληγωμένοι και να είμαστε για το ντροπιασμένο μας παρόν και το αβέβαιο μέλλον, πρέπει να αντλήσουμε απʼ αυτό το παρελθόν τη δύναμη και να σηκώσουμε ξανά το λάβαρο ψηλά. Στις μέρες λοιπόν που ξημερώνουν, τις πάλαι ποτέ ένδοξες, σηκώστε ψηλά την Ελληνική σημαία περιμένοντας τον Γαβριήλ να φέρει στην Ελλάδα αυτή τη φορά, χαρμόσυνη είδηση.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1/2 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε μερίδες
• 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Για το κουρκούτι:
• 1 κούπα μπίρα
• 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 αβγό
• 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι.
EKΤΕΛΕΣΗ:
Μια μέρα πριν τοποθετώ τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό που το αλλάζω συχνά για να φύγει το πολύ αλάτι. Ετοιμάζω το κουρκούτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και το τοποθετώ στο ψυγείο για 1-2 ώρες, (μπορώ να το ετοιμάσω από την προηγούμενη αν θέλω). Βάζω σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι και το αφήνω να κάψει. Στο μεταξύ στεγνώνω σε χαρτί κουζίνας το ψάρι. Περνώ κάθε κομμάτι από το αλεύρι και μετά το βουτώ στο χυλό της μπίρας. Τηγανίζω σε μέτρια φωτιά μέχρι η κρούστα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και γυρίζω από την άλλη μεριά. Τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω αμέσως με σάλτσα ντομάτας και μαγιονέζα ή σκορδαλιά αν προτιμώ.
Πολλοί για λόγους νηστείας ή και υγείας μπορείτε να παραλείψετε το αβγό, προσθέστε 3-4 κουταλιές μπίρας παραπάνω και στη μύτη του κουταλιού λίγο μπέικιν πάουντερ.
Απολαύστε τον!