Σουβλάκια κοτόπουλου
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Δώστε γεύση στα ψητά σας μαρινάροντάς τα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι διάφορες μαρινάδες δημιουργήθηκαν απλά για να μαλακώνουν κάποια κρέατα που από τη φύση τους είναι σκληρά και σκληραίνουν ακόμα περισσότερο με το ψήσιμο. Σαφώς αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να μαρινάρουμε κάτι, αλλά πολλές φορές μαρινάρουμε και ψάρια ή άλλα κρέατα που έτσι κι αλλιώς είναι τρυφερά, απλά για να τους δώσουμε περισσότερη γεύση και νοστιμιά. Θα φτιάξουμε τα πιο νόστιμα σουβλάκια κοτόπουλου που έχετε φάει ποτέ!
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 500 γραμ. στήθος κοτόπουλου (σε κύβους 2,5 εκατ.)
• 5 ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι.
Για τη μαρινάδα:
• 1/2 κούπα σάλτσα σόγιας
• 1/2 κούπα λευκό κρασί
• 1/4 κούπας γλυκό κρασί
• 4-6 κόκκοι μαύρου και κόκκινου πιπεριού
• 1 ολόκληρο μπαχάρι
• 1 ολόκληρο γαρύφαλλο
• 1 σκελίδα σκόρδου (κομμένη στη μέση)
• 1 μικρό κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
• Ελάχιστη πάπρικα
EΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουσκεύω για 1 ώρα σε κρύο νερό τα καλαμάκια. Σιγοβράζω όλα τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να μείνει το 1/3. Την περνώ από σουρωτήρι και πετώ τα στερεά κατάλοιπα, την αφήνω να κρυώσει εντελώς και μαρινάρω 1- 2 ώρες το πολύ το κρέας. Το περνάω στα καλαμάκια και το ψήνω πάνω σε σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 20 λεπτά. Στα μισά του χρόνου θα τα γυρίσω.
Μην αλατίσετε καθόλου. Η σόγια είναι από μόνη της αλμυρή και θα δώσει το αλάτι που χρειάζεται στο κρέας. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να μαρινάρετε πάνω από 2 ώρες.
Απολαύστε τα!