Ανασύσταση αποξηραμένων μανιταριών
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Πολλές ποικιλίες αφυδατωμένων μανιταριών κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορείτε να βρείτε άνετα όλα τα ασιατικά αλλά και πολλά από τα άγρια που βέβαια μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα. Βρίσκω στο εμπόριο αποξηραμένα μανιτάρια μαζεμένα από τη Δίρφυ που έχει πολλά σπάνια βότανα και μερικά από τα πιο νόστιμα μανιτάρια του κόσμου.
Εδώ θα το ξαναπώ για καλό και για κακό μιας και διαβάζω στην εφημερίδα μας για αρκετές δηλητηριάσεις τον τελευταίο καιρό, ότι πολλά είδη μανιταριών είναι δηλητηριώδη και πολλές φορές κάνουν λάθος ακόμα κι αυτοί που τα γνωρίζουν. Μην μαζεύετε τίποτα μόνοι σας, αν δεν τα γνωρίζετε καλά.
Τα αποξηραμένα μανιτάρια είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με το είδος του μανιταριού. Βέβαια, αυτοί που τα αγαπούν θα αποζημιωθούν μιας και η γεύση τους είναι συμπυκνωμένη.
Μια πολύ μικρή ποσότητα από αυτά είναι αρκετή για να δώσει εξαιρετικό βάθος και πλούσια γεύση στα πιάτα σας. Τα αποξηραμένα μανιτάρια δεν χρησιμοποιούνται όπως είναι στο μαγείρεμα αλλά χρειάζονται μια μικρή διαδικασία πριν.
• Σκεπάζετε τα μανιτάρια που θέλετε να ανασυσταθούν με ζεστό νερό.
• Τα αφήνετε έτσι για 1 περίπου ώρα. Μέχρι τότε θα έχουν μαλακώσει αρκετά.
• Στραγγίζετε τα μανιτάρια και τα προσθέτετε ολόκληρα ή ψιλοκομμένα ανάλογα με το μέγεθός τους (πολλές φορές πωλούνται και σε κομμάτια). Το νερό μέσα στο οποίο μούλιασαν δεν πετιέται αλλά αφού το σουρώσετε με πολύ ψιλή σίτα (για τυχόν χώματα) το χρησιμοποιείτε στο φαγητό.
Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μαγειρευτά, σε σούπες, ομελέτες, σάλτσες, ζυμαρικά και ρύζια, μόνα τους ή ανακατεμένα και με άλλα λαχανικά της προτίμησής σας.