Αγρια μανιτάρια
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τα άγρια μανιτάρια δε συγκρίνονται σε γεύση με τα καλλιεργημένα.
Είναι όμως και πολύ επικίνδυνα, μιας και αρκετά από αυτά είναι δηλητηριώδη και μπορεί ακόμα και να κοστίσουν τη ζωή αυτού που αλόγιστα τα γεύτηκε.
Έχω ακούσει από γνώστες, κυνηγούς μανιταριών όπως αποκαλούνται ότι τα δηλητηριώδη είναι συνήθως πολύ όμορφα στην όψη και σε ελκύουν με τα υπέροχα χρώματά τους. Δεν αποκλείεται βέβαια και άλλα που μοιάζουν με τα κοινά που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε να είναι τελικά εξίσου επικίνδυνα κι αυτά.
Προσοχή λοιπόν και μη παρασύρεστε.
Αν ανήκετε στους τυχερούς που ξέρουν να αναγνωρίζουν με σιγουριά τα μανιτάρια έχει καλώς.
Οι υπόλοιποι αρκεστείτε στα καλλιεργημένα μανιτάρια που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σήμερα και για όλα τα πορτοφόλια.
Εκτός από τα κοινά λευκά μανιτάρια άγρια και εξωτικά καλλιεργούνται επιτυχώς και πωλούνται σε φρέσκια αλλά και αποξηραμένη μορφή.
Τα μανιτάρια τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα.
Τα λευκά καλλιεργούνται σε αποστειρωμένο χώμα κοπριάς.
Αν πλυθούν μαυρίζουν και είναι προτιμότερο και ασφαλές να σκουπίζονται με ένα νωπό χαρτί κουζίνας ή να καθαρίζονται με ένα μαλακό βουρτσάκι. Αν είναι πολύ βρώμικα μπορείτε να τα ξεπλύνετε ελαφρά αλλά μη τα μουλιάζετε στο νερό γιατί και μαυρίζουν και νερουλιάζουν μιας και απορροφούν το νερό πολύ εύκολα.
Πολλοί τα ξεφλουδίζουν αφαιρώντας τον εξωτερικό φλοιό αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο θέμα επιλογής.
Τα άγρια φρέσκα μανιτάρια βουρτσίζονται ελαφριά για να απομακρυνθούν τα χώματα ή σκουπίζονται με καθαρό πανάκι. Αυτά σίγουρα δεν ξεφλουδίζονται, απλά αφαιρείτε τις ξυλώδεις άκρες των ποδιών με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι φροντίζοντας να αφήνετε όσο περισσότερη σάρκα μπορείτε.
Τα φρέσκα άγρια μανιτάρια χαλάνε πολύ εύκολα και πρέπει να καταναλώνονται άμεσα. Διατηρούνται για πολύ λίγο σε χάρτινη σακούλα μέσα στο ψυγείο.
Απολαύστε τα!