Ζητείται ελπίς: Χαλκίδα Basket-Ενωση Ιλίου 72-81

Ζητείται ελπίς: Χαλκίδα Basket-Ενωση Ιλίου 72-81
27 Ιανουαρίου 2013, 21:01
A+ A-
Το πάλεψε, αλλά το έχασε το ματς η Χαλκίδα βάζοντας το κεφάλι της στη λαιμητόμο.

Ενα ματς που όσο κι αν διαρκούσε, είχες την αίσθηση πως η Χαλκίδα δεν θα το κέρδιζε ποτέ εκτυλίχθηκε σήμερα το απόγευμα στο κλειστό της Κανήθου. Η Χαλκίδα Basket είχε ελλείψεις, παράπονα από τη διαιτησία, αλλά εν τέλει έχασε από ένα ανώτερο στο γήπεδο Ιλιον με 72-81. Τώρα πια, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την παραμονή της στη Β' Εθνική κατηγορία και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα δεκάλεπτα

Η Ενωση μπήκε δυνατά στο ματς και πήρε γρήγορα το προβάδισμα χτυπώντας τόσο μέσα όσο και έξω από τη ρακέτα. Οι γηπεδούχοι έπαιζαν άμυνα με τα μάτια κι έτσι δεν άργησαν να βρεθούν πίσω στο σκορ, ευτυχώς όχι για πολύ χάρις στα καλάθια του Μπένου. Γρήγορα ο Οικονομάκης αντιλήφθηκε τι γίνεται και γύρισε την άμυνα σε ζώνη, η οποία μπέρδεψε τους αντιπάλους και έδωσε τη δυνατότητα στη Χαλκίδα να μείνει κοντά στο σκορ. Ωστόσο, κακές επιλογές με μακρινά σουτ δεν έδωσαν τη δυνατότητα να ψαλιδιστεί η διαφορά. 22-29.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, το Ιλιον ξεκίνησε με εξαιρετική ευστοχία από μέση και μακρινή απόσταση. Η Χαλκίδα δεν τσίμπησε και κράτησε τη ζώνη 2-3. Λογικά, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να τα βάλουν όλα και με ένα επιθετικό κρεσέντο του Παρδακά μειώθηκε ξανά η διαφορά. Η ομάδα, όμως δεν είχε συνέχεια. Ακολούθησε μία επιθετική αφλογιστία (ο Τομαράς κλείστηκε εξαιρετικά από το Ιλιον), οι αντίπαλοι βρήκαν κάποιες λύσεις στη ζώνη, που οφείλονταν κυρίως σε χαλάρωση και λάθη των Χαλκιδέων κι έτσι το ημίχρονο έληξε με -7. 35-42.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, το Ιλιον πήγε να πληρώσει τη Χαλκίδα με το ίδιο νόμισμα. Γύρισε σε ζώνη την άμυνα και άφησε προκλητικά ελεύθερα σουτ, τα οποία χάθηκαν, ενώ... πουλήθηκαν μπάλες και έγιναν κακές επιθέσεις. Στην επίθεση, το Ιλιον σταμάτησε να σουτάρει από μακριά και βρήκε κανά δυο φορές λύση στη ζώνη χτυπώντας με διεισδύσεις ή περνώντας την μπάλα στον Τσότσο, τον παίχτη που -μαζί με τον Ροδοστόγλου- έκανε τη ζημιά σε κρίσιμες στιγμές(πολύ ποιότητα στο παιχνίδι του, παρά την έλλειψη αθλητικών προσόντων). Η Χαλκίδα γρήγορα επέστρεψε σε man to man, αλλά έπαθε πανωλεθρία. Το παιχνίδι προς το τέλος έγινε λίγο ροντέο και οι γηπεδούχοι -ψιλοσυγχυσμένοι- δεν το εκμεταλλεύτηκαν, αφού η μπάλα δεν έμπαινε στο πλεκτό ούτε με ...αίτηση. 45-58.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο έγινε η απέλπιδα προσπάθεια μπας και γυρίσει το ματς. Το Ιλιον, όμως, με καλή ευστοχία από μακριά είχε παγιώσει μία διαφορά, ενώ πήρε και εύκολους εύκολους πόντους πατώντας στην ολιγωρία της Χαλκίδας στις περιστροφές. 6μιση λεπτά πριν το τέλος, το ματς ξαναπαίρνει άγριο ρυθμό χάρις και σε μερικά προκλητικά σφυρίγματα των διαιτητών, οι οποίοι αδίκησαν τους γηπεδούχους σε κάποιες φάσεις. Οσο, όμως, κι αν τα έδωσαν όλα οι γηπεδούχοι, όσο κι αν ο Τομαράς πήρε το όπλο του δυο-τρεις- φορές στο τέλος, η διαφορά δεν έπεσε κάτω από πέντε πόντους 30 δεύτερα περίπου πριν το τέλος του ματς.

Τι πήγε στραβά;

Ας ξεκινήσουμε από το εξής: Ο Εκινέ έφυγε από την ομάδα στα μέσα της εβδομάδας και ο Λάππας τραυματίστηκε. Επομένως, η Χαλκίδα Basket είχε ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας.

Η τράπουλα ανακατεύτηκε ουκ ολίγες φορές. Ζώνη, man to man, κοντό σχήμα για πίεση, rotation στους υπάρχοντες παίκτες, αλλά...

Τόσο ο Πανταζής, όσο και ο Παπαδημητρίου υστερούν φανερά στο επιθετικό κομμάτι (και σουτ και διείσδυση). Πρέπει τα παιδιά να πιστέψουν ότι μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο και να μη φοβούνται. Ο Ντεντάς επίσης δεν βοήθησε παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, ενώ ο Πούλος ήταν ωσεί παρών. Ο Λάππας που επιστρατεύτηκε στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν ανέτοιμος και δεν βοήθησε, αλλά ιδιαίτερα όταν είχε απέναντί του το νεαρό γκαρντ Σπυρόπουλο, έπρεπε με την εμπειρία του να παίξει πάνω του.  

Μένουν λοιπόν 4 παίκτες! Προφανώς δεν αρκούν. Η Χαλκίδα ευτύχησε να δει έναν Μπένο ...θηρίο ανήμερο μέσα στο καλάθι (έπαιξε και για τον Εκινε), αλλά κι έναν Παρδακά σε πολύ καλή μέρα, ο οποίος περιέργως ξεχάστηκε στο τέλος στον πάγκο. Ο Κατσούλας ήταν αρνητικός και πρέπει να βάλει περισσότερο μυαλό στο παιχνίδι του και ψυχραιμία στις τελικές του προσπάθειες. Τέλος, το μεγάλο αστέρι, ο Τομαράς κλείστηκε εξαιρετικά και βοήθησε μόνο στο τέλος, αλλά πρέπει να του χρεωθούν και αρκετές βεβιασμένες πάσες που έδωσαν εύκολες μπάλες στον αντίπαλο.

Στην άμυνα, η Χαλκίδα δέχτηκε πάλι υψηλό σκορ. Η διαιτησία έπαιξε σίγουρα το ρόλο της, καθώς έκρινε αυστηρότερα τις επαφές των γηπεδούχων απ' ό,τι των αντιπάλων. Αλλά όταν βλέπεις τέτοια σφυρίγματα, δεν πας βρε διάολε να βάλεις το χέρι πάνω στην μπάλα, όπως αρκετές φορές έκαναν οι Χαλκιδείς!

Επιπλέον, η άμυνα εκτός από ψυχή, χρειάζεται δούλεμα στην προπόνηση και συγκέντρωση. Εγιναν λάθη που κόστισαν και ο Οικονομάκης πρέπει, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει το χρόνο να δουλέψει πάνω στη νοοτροπία των παιχτών του.

Πάντως είναι απορίας άξιο από τεχνικής πλευράς γιατί δεν επιστρατεύτηκε ποτέ ξανά η ζώνη μετά τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, καθώς αυτή η άμυνα κράτησε τους γηπεδούχους στο ματς.

Τέλος, θα πρέπει άμεσα να αναλάβει και η διοίκηση τις ευθύνες της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φυγή του Εκινέ σχετίζεται με οφειλόμενες καταβολές που δεν έχουν δοθεί, ενώ και απέναντι στους υπόλοιπους παίκτες έχουν συσσωρευτεί αρκετά χρωστούμενα. Οφείλουν, βέβαια, να σεβαστούν τη φανέλα που παίζουν, αλλά και η διοίκηση πρέπει να πράξει τα δέοντα...

Χαλκίδα Basket (Οικονομάκης): Λάππας, Πανταζής 4, Στεφάνου, Παπαδημητρίου 2, Πούλος, Κατσούλας 6 (1), Τομαράς 19 (3), Ντεντάς, Τάρλας, Παρδακάς 17 (2), Μπένος 24, Ντουζίδης.

Ενωση Ιλίου (Δεσποτάκης): Σπυρόπουλος 2, Μπελλάς Ι. 12 (1), Κουτούζος, Ζαλακώστας, Μητρόπουλος 10, Βαρσαμούλης, Μούκας, Μπελλάς Ο. 2, Λυκογιάννης 9(1), Ροδοστόγλου 26 (1), Τσότσος 19, Στράγκας.

Επιστροφή