Μαρμαλέδα εσπεριδοειδών

Μαρμαλέδα εσπεριδοειδών
1 Φεβρουαρίου 2013, 02:00
A+ A-
S.O.S.
 


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





Μπήκε ο Φλεβάρης λίγο κουρασμένος, λίγο κρυωμένος, σέρνοντας λιγάκι το κουτσό του πόδι.
Μην μου αγχώνεστε, όλα θα πάνε καλά. Αυτό λίγο μου θυμίζει κάποιον Νίκο, ένα μάγειρα, που συνεχώς έκανε διάφορα, και μόλις απελπιζόμουνα μαζί του, μού λεγε πάντα «μη μου αγχώνεσαι» και τελικά ως διά μαγείας τα μπάλωνε!
Μακάρι να υπήρχε ο από μηχανής θεός των αρχαίων Ελλήνων να μας σώσει. Ίσως και να υπάρχει, αλλά νά ʽρχεται κούτσα-κούτσα σαν το Φλεβάρη ή σαν εκείνο τον Νίκο.
Μη μου αγχώνεστε, ο Θεός της Ελλάδας στο τέλος θα μας σώσει, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άλλωστε σʼ αυτόν έχουμε αποθέσει όλες τις ελπίδες μας.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 μέτριο γκρέιπ φρουτ
• 3 μεγάλα πορτοκάλια 
• 3 μανταρίνια
• 1 μικρό λεμόνι
• 1 νεράντζι
• 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 1/2 κούπα νερό
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Με ψιλό τρίφτη τρίβω ελαφρά την εξωτερική φλούδα όλων των φρούτων. Καθαρίζω τα φρούτα και κόβω τις φλούδες σε λεπτές λωριδίτσες. Σε μπόλικο νερό που βράζει ρίχνω τις φλούδες και αφήνω να βράζουν έντονα για 10 περίπου λεπτά.  Σουρώνω τις φλούδες, και επαναλαμβάνω με καθαρό νερό την ίδια διαδικασία για ακόμη 10 λεπτά. Στο μεταξύ κόβω σε μικρά κομμάτια το εσωτερικό των φρούτων αφαιρώντας τα κουκούτσια. Συνήθως τα νεράντζια δεν έχουν χυμώδη ψίχα ειδικά αυτή την εποχή, οπότε πετώ όλο το εσωτερικό τους, αν  έχουν χυμό τον κρατώ με τα υπόλοιπα φρούτα. Μεταφέρω φλουδίτσες και φρούτα σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό. Πάνω σε σιγανή φωτιά  ανακατεύω χωρίς να φέρω σε βρασμό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνω να βράσει χωρίς να σκεπάσω ανακατεύοντας πού και πού για να μη μου πιάσει στον πάτο μέχρι να δέσει (30-40 λεπτά περίπου).
Κατεβάζω και προσθέτω το λικέρ αν χρησιμοποιώ.

Επιστροφή