Ξηροί καρποί: Ένα μεγάλο δώρο της φύσης

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟ
Σπόροι ή φρούτα με πυρήνα που περιβάλλεται από σκληρό κέλυφος, οι ξηροί καρποί προσθέτουν γεύση και τραγανή υφή στη ζωή μας.
Ένα πλούσιο σνακ από μόνοι τους αλλά και με πολλούς ενδιαφέροντες συνδυασμούς σε πικάντικα πιάτα αλλά και σε πολλά γλυκά, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια γαστρονομία αιώνες τώρα.
Πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, λιπαρά, πηγή βιταμινών, πολύτιμων ιχνοστοιχείων, και φυτικών πρωτεϊνών είναι τροφές που στήριζαν τον άνθρωπο παλαιότερα σε εποχές φτώχιας, έλλειψης κρέατος, νηστείας και κρύου. Παραμένουν πολύτιμοι σύμμαχοι μέχρι σήμερα της υγείας του ανθρώπου.
Η πλούσια γεύση τους αποτελεί ακατανίκητο πειρασμό καθώς σχεδόν κανείς μας δε μπορεί να τους αντισταθεί και να γευτεί μόνο ελάχιστους όπως θα έπρεπε μιας και είναι πλούσιοι και σε θερμιδική αξία.
Για να τους καβουρδίσετε στις αντιστάσεις του φούρνου:
• Απλώστε τους σε ταψί και τοποθετήστε το σε απόσταση 15 εκ. μακριά από τις αντιστάσεις του φούρνου. Αφήστε τα 3 το πολύ 5 λεπτά. Ανακατεύοντάς τα που και που.
• Εναλλακτικά τοποθετήστε τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο, για 7 το πολύ 10 λεπτά.