Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας λέει όχι στις Κυριακές
Η πρόθεση του αρμόδιου υπουργού να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ όλες τις Κυριακές βρίσκει αντίθετο τον εμπορικό κόσμο τη Χαλκίδας.
Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας (στη φωτό ο πρόεδρος Νίκος Γεωργάτος) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων.
Αυτό που θα γίνει είναι αναδιανομή του τζίρου, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.
Αιτιολογώντας την απόφαση του να πει όχι στις Κυριακές, το Δ.Σ του Συλλόγου σημειώνει τα παρακάτω:
1. Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και καιρό πραγματικότητα. Ο Νόμος ορίζει ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Στις τουριστικές δε περιοχές, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν και Κυριακή με απόφαση της Περιφέρειας.
<!--[if !supportLists]-->2. Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων δεν λείπουν απʼ τον καταναλωτή. Αυτό που λείπει είναι η αγοραστική δύναμη.
<!--[if !supportLists]-->3. Η υπεραπασχόληση 365 μέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα εξοντωθούν οικονομικά αλλά και οργανικά αφού το κόστος λειτουργίας της Κυριακής είναι δυσβάσταχτο και κανένας δεν μπορεί να εργάζεται 7 μέρες την εβδομάδα.
<!--[if !supportLists]-->4. Είναι ψέματα ότι ο περιορισμός των 250 τ.μ προφυλάσσει τους μικρομεσαίους. Η διάταξη μπορεί να εξαιρεί τις «αλυσίδες», για τις οποίες όμως δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός κι επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά που νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.
5. Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές θα απαξιώσει άλλες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, τουριστικά καταστήματα κ.τ.λ.