Σούπα κολοκύθας κάστανου
14 Δεκεμβρίου 2012, 02:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Με ένα μικρό πράσινο αχινό μοιάζει το κάστανο μέσα στο φυσικό του περίβλημα το οποίο πέφτει αυτή την εποχή που ωριμάζει για να μας αποκαλύψει έναν υπέροχο καρπό.
Δε θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς μιας και ήταν ο καρπός του έρωτα του πανίσχυρου Δία με μια πανέμορφη νύμφη στην Ελληνική μυθολογία.
Αρχαίο δένδρο η καστανιά και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Θεόφραστου φύτρωνε από τα παλιά χρόνια στην Εύβοια, το Πήλιο, τη Μακεδονία και την Κρήτη.
Τροφή νόστιμη και πολύτιμη από όλες τις απόψεις, γεμάτη βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και την καταπολέμηση του στρες. Περιέχουν ωστόσο και αρκετές θερμίδες γι' αυτό τα υπέρβαρα άτομα πρέπει να τα καταναλώνουν με φειδώ.
Η φρεσκάδα τους διατηρείται για πολύ λίγο, αλλά μπορούμε να τα καθαρίσουμε από το σκληρό εξωτερικό περίβλημα και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια για 3 τουλάχιστον μήνες.
Διαλέξτε μπόλικα γυαλιστερά κάστανα και φυλάξτε τα, θα τα βράσετε ή ψήσετε όποτε τα θελήσετε έτσι όπως είναι παγωμένα. Στις γιορτές που πλησιάζουν πρωταγωνιστούν, σε γλυκές και αλμυρές λιχουδιές δίνοντας φινέτσα και επισημότητα στα εδέσματα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
• 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
• 5 κούπες ζωμός λαχανικών ή νερό
• ½ κιλό κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια
• 1 κούπα κάστανα καθαρισμένα και 6 oλόκληρα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
• 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρω όλα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συχνά για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτω το νερό, τα κάστανα, τη δάφνη, σκεπάζω και αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Αφαιρώ τη δάφνη και πολτοποιώ τη σούπα, κρατώντας 6 κάστανα για διακόσμηση.
Ρίχνω το υγρό πάλι στην κατσαρόλα, αραιώνω με λίγο νερό αν η υφή του είναι πηχτή για τις προτιμήσεις μου. Καρυκεύω, προσθέτω το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και την κρέμα αν χρησιμοποιώ, ζεσταίνω ελαφρά το μείγμα και το σερβίρω σε μπολ στα οποία έχω μοιράσει τα κάστανα ψιλοκομμένα.
Απολαύστε την!
Χειμωνιάτικα καλούδια

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Με ένα μικρό πράσινο αχινό μοιάζει το κάστανο μέσα στο φυσικό του περίβλημα το οποίο πέφτει αυτή την εποχή που ωριμάζει για να μας αποκαλύψει έναν υπέροχο καρπό.
Δε θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς μιας και ήταν ο καρπός του έρωτα του πανίσχυρου Δία με μια πανέμορφη νύμφη στην Ελληνική μυθολογία.
Αρχαίο δένδρο η καστανιά και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Θεόφραστου φύτρωνε από τα παλιά χρόνια στην Εύβοια, το Πήλιο, τη Μακεδονία και την Κρήτη.
Τροφή νόστιμη και πολύτιμη από όλες τις απόψεις, γεμάτη βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και την καταπολέμηση του στρες. Περιέχουν ωστόσο και αρκετές θερμίδες γι' αυτό τα υπέρβαρα άτομα πρέπει να τα καταναλώνουν με φειδώ.
Η φρεσκάδα τους διατηρείται για πολύ λίγο, αλλά μπορούμε να τα καθαρίσουμε από το σκληρό εξωτερικό περίβλημα και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια για 3 τουλάχιστον μήνες.
Διαλέξτε μπόλικα γυαλιστερά κάστανα και φυλάξτε τα, θα τα βράσετε ή ψήσετε όποτε τα θελήσετε έτσι όπως είναι παγωμένα. Στις γιορτές που πλησιάζουν πρωταγωνιστούν, σε γλυκές και αλμυρές λιχουδιές δίνοντας φινέτσα και επισημότητα στα εδέσματα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
• 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
• 5 κούπες ζωμός λαχανικών ή νερό
• ½ κιλό κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια
• 1 κούπα κάστανα καθαρισμένα και 6 oλόκληρα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
• 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρω όλα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συχνά για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτω το νερό, τα κάστανα, τη δάφνη, σκεπάζω και αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Αφαιρώ τη δάφνη και πολτοποιώ τη σούπα, κρατώντας 6 κάστανα για διακόσμηση.
Ρίχνω το υγρό πάλι στην κατσαρόλα, αραιώνω με λίγο νερό αν η υφή του είναι πηχτή για τις προτιμήσεις μου. Καρυκεύω, προσθέτω το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και την κρέμα αν χρησιμοποιώ, ζεσταίνω ελαφρά το μείγμα και το σερβίρω σε μπολ στα οποία έχω μοιράσει τα κάστανα ψιλοκομμένα.
Απολαύστε την!