Αόριστη απάντηση του υπουργού για το χαράτσι στους συμβολαιογράφους

Αόριστη απάντηση του υπουργού για το χαράτσι στους συμβολαιογράφους
26 Οκτωβρίου 2012, 16:24
A+ A-
Σε απάντηση ερώτησης βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Προκειμένου να γλιτώσει το Δημόσιο από την καταβολή συντάξεων σε άτομα, που δεν τις δικαιούνται, το υπουργείο Εργασίας σκέφτεται να εφαρμόσει το σχέδιο "ΑΡΙΑΔΝΗ", που προβλέπει να δηλώνεται σε συμβολαιογράφο κάθε αλλαγή στην κατάσταση ενός πολίτη, που επηρεάζει την συνταξιοδότησή του ( θάνατος, διαζύγιο κλπ).

Η δήλωση αυτή όμως συνδυάζεται με την καταβολή ενός χαρατσιού (40 ή 50 ευρώ), που θα πρέπει να καταβληθεί στον συμβολαιογράφο, για την εργασία του να καταχωρίσει την δήλωση και να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Ευβοιώτης Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι πολίτες με άλλο ένα φόρο, αλλά να αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα Ληξιαρχεία των Δήμων, να ενημερώνουν τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για να σταματάει η καταβολή της σύνταξης σε μη δικαιούχους.

Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση ήταν γενική και αόριστη, αφού δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο και απλώς αναφέρει ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με το σχέδιο "ΑΡΙΑΔΝΗ" δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Επίσης τονίζει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείο εξετάζουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την έγκαιρη ενημέρωση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τις δημογραφικές μεταβολές των πολιτών ( θάνατοι, γεννήσεις, διαζύγια), ώστε τα φαινόμενα παραβατικότητας να εξαλειφθούν.    

Επιστροφή