Εμπλοκή στη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
Εμπλοκή σημειώθηκε στη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, που επρόκειτο να αρχίσει την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, μετά την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων.
Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι και η συνάντηση που είχε γίνει την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ήταν επίσης χωρίς αποτέλεσμα.
Την ίδια ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ το λίτρο, βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ήδη,πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές - και φθηνότερες - μορφές θέρμανσης. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου φέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρσι.
Από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια. Αυτός είναι και ο λόγος των σφοδρών αντιδράσεων των πρατηριούχων.