Κοπεγχάγη
26 Οκτωβρίου 2012, 10:04

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 500 γραμ. φύλλο βέργας (το λεπτό για γλυκά)
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
• 3 κούπες αμύγδαλα (με τη φλούδα) σε σκόνη
• 5 αβγά
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλάκι κανέλλα
Για το σιρόπι:
• 3 ½ κούπες ζάχαρη
• 3 κούπες νερό
• 1 μικρό ξυλάκι κανέλλας
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 12 λεπτά. Στο μεταξύ, ανακατεύω τη φρυγανιά, την κανέλλα και το μπέικιν. Χτυπώ τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα. Χτυπώ χωριστά τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το κονιάκ και τα αμύγδαλα και σε αυτό το μείγμα προσθέτω εναλλάξ λίγο από το μείγμα της φρυγανιάς και λίγη μαρέγκα. Σ' αυτή τη φάση δεν χτυπώ δυνατά, αλλά ανακατεύω μαλακά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στρώνω σε βουτυρωμένο ταψάκι 7 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα χωριστά.
Αδειάζω το μείγμα αμυγδάλου επάνω στο τελευταίο φύλλο, διπλώνω προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν και τοποθετώ τα υπόλοιπα φύλλα επάνω από το μείγμα αλείφοντάς τα με βούτυρο.
Κόβω γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν και χαράζω σε κομμάτια χωρίς να ακουμπά η μύτη του μαχαιριού τον πάτο του ταψιού.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Μόλις βγάλω το ταψί από το φούρνο το περιχύνω καυτό όπως είναι με το κρύο σιρόπι.
Απολαύστε την!
Γιορτάζουμε!

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Ο Άη-Δημήτρης καλπάζει και φέτος από τα μέρη μας σηματοδοτώντας ακόμη μια φορά την αρχή του χειμώνα. Από κοντά και η επέτειος του «ΟΧΙ» να θυμίζει ότι κάποτε κάποιοι άλλοι Έλληνες και ΟΧΙ εμείς, ήξεραν να υψώνουν το ανάστημά τους. Και για να μη λέω όλο για τους άλλους, σκέφτομαι τη σημειολογία αυτής της ημέρας που είναι τόσο κοντά στην ονομαστική μου γιορτή και λέω μήπως πρέπει να αρχίσω να λέω και εγώ κανένα όχι όταν πρέπει και να πάψω να ζορίζομαι. Άντε να σας γλυκάνω μέρες που έρχονται.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 500 γραμ. φύλλο βέργας (το λεπτό για γλυκά)
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
• 3 κούπες αμύγδαλα (με τη φλούδα) σε σκόνη
• 5 αβγά
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλάκι κανέλλα
Για το σιρόπι:
• 3 ½ κούπες ζάχαρη
• 3 κούπες νερό
• 1 μικρό ξυλάκι κανέλλας
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 12 λεπτά. Στο μεταξύ, ανακατεύω τη φρυγανιά, την κανέλλα και το μπέικιν. Χτυπώ τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα. Χτυπώ χωριστά τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το κονιάκ και τα αμύγδαλα και σε αυτό το μείγμα προσθέτω εναλλάξ λίγο από το μείγμα της φρυγανιάς και λίγη μαρέγκα. Σ' αυτή τη φάση δεν χτυπώ δυνατά, αλλά ανακατεύω μαλακά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στρώνω σε βουτυρωμένο ταψάκι 7 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα χωριστά.
Αδειάζω το μείγμα αμυγδάλου επάνω στο τελευταίο φύλλο, διπλώνω προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν και τοποθετώ τα υπόλοιπα φύλλα επάνω από το μείγμα αλείφοντάς τα με βούτυρο.
Κόβω γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν και χαράζω σε κομμάτια χωρίς να ακουμπά η μύτη του μαχαιριού τον πάτο του ταψιού.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Μόλις βγάλω το ταψί από το φούρνο το περιχύνω καυτό όπως είναι με το κρύο σιρόπι.
Απολαύστε την!