Κοτόπουλο με καλοκαιρινή σάλτσα
6 Ιουλίου 2012, 13:30

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 6 μπουτάκια κοτόπουλου
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές κάπαρη
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
• 1½ κούπα λευκό κρασί
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• 2 μελιτζάνες σε μικρούς κύβους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρω μαλακά στο λάδι το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρω για 7 ακόμα λεπτά και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω την ντομάτα και μετά από 10 λεπτά ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και τα μυρωδικά. Καρυκεύω σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζω με ανοιχτό το καπάκι για 20 λεπτά ακόμη.
Απολαύστε το!
Με τα χάδια του ήλιου

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Οι συνδυασμοί είναι αυτοί που δυσκολεύουν τους νεόκοπους μάγειρες. Τι πηγαίνει με τι και πώς θα το ξέρω σίγουρα. Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι μια λύση αλλά όχι στην αρχή τουλάχιστον. Πολλές φορές απλώς κοιτώντας τις παλιές φόρμουλες βρίσκουμε την άκρη βασισμένη στη σοφία των αρχαίων. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ρίχνουμε μια ματιά στη φύση και τι προσφέρει την κάθε εποχή.
Αλλωστε, από αυτήν έχουν αντλήσει και οι πρόγονοί μας τη γνώση, πολλές φορές από ανάγκη. Η εποχή προσφέρει πλουσιοπάροχα τα νοστιμότερα λαχανικά. Φτιάξτε τα καλύτερα μενού συνδυάζοντάς τα. Μην τους φέρεστε βάρβαρα, μην τα παραβράζετε είναι καλομαθημένα. Τα μεγάλωσε ο ήλιος με τα χάδια του.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 6 μπουτάκια κοτόπουλου
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές κάπαρη
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
• 1½ κούπα λευκό κρασί
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• 2 μελιτζάνες σε μικρούς κύβους
• 250 γραμ. μανιτάρια σε λεπτές φετούλες
• Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
• 20 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι βασιλικό
• ½ ματσάκι δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρω μαλακά στο λάδι το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρω για 7 ακόμα λεπτά και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω την ντομάτα και μετά από 10 λεπτά ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και τα μυρωδικά. Καρυκεύω σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζω με ανοιχτό το καπάκι για 20 λεπτά ακόμη.
Απολαύστε το!