Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τον νικητή των εκλογών
Σκληρή μάχη ψήφο με ψήφο αναμένεται να δώσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της πρωτιάς στις εκλογές που θα προσφέρει στο νικητή το μπόνους των 50 εδρών, αλλά και την προτεραιότητα στη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οπως όλα δείχνουν, οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς το ποσοστό τους φτάνει μέχρι και το 15%, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις. Ετσι, τα δύο κόμματα κάνουν το παν για να τραβήξουν στην κάλπη μέχρι την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους τους, αλλά και να πείσουν ότι αξίζουν την ψήφο των πολιτών.
Οι εκλογικοί αναλυτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα είναι πολύ επιφυλακτικοί στις πρώτες εκτιμήσεις τους για να μην πάθουν το κάζο του 2000. Τότε, όπως πολλοί θυμούνται, η ΝΔ έγινε κυβέρνηση για μερικές ώρες βάσει του exit poll, αλλά το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε την κατάσταση αργά το βράδυ, όταν ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα από την Περιφέρεια.
Πάντως, η κινητοποίηση των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τις απόψεις δημοσκόπων, μάλλον θα ευνοήσει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η ψήφος της τελευταίας στιγμής είναι συνήθως συντηρητική και δεν στοχεύει στην ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου.
Ωστόσο, το εκλογικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και δεν μπορούν να γίνουν σαφείς προβλέψεις ούτε για την κατεύθυνση που θα διαλέξουν οι αναποφάσιστοι. Αυτό ενισχύεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι η ροή τους θα κατανεμηθεί αναλογικά στα κόμματα, εφόσον φυσικά αποφασίσουν να ψηφίσουν.