Ratatouille
25 Μαΐου 2012, 10:28

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 200 γραμ. κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
• 5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
• 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 κούπα λευκό κρασί
• Μαϊντανός, θυμάρι, δαφνόφυλλο
• 3 μεγάλα φύλλα βασιλικού
Συνταγές υγείας.

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει και πεθαίνει από αρρώστιες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Ο τρόπος της ζωής έχει αλλάξει και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της διατροφής μας για να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς.
Κι αν η αλλαγή είναι σίγουρα ένας από τους ισχυρότερους νόμους της φύσης, η προσαρμογή είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Ας προσαρμόσουμε, λοιπόν, το καθημερινό μας διαιτολόγιο, εφαρμόζοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά, βάζοντας ανάμεσα και λίγη άσκηση. Η εποχή είναι κατάλληλη για να αρχίσουμε. Το καλοκαίρι μπροστά μας γεμάτο φρούτα και λαχανικά, και όσο για άσκηση, ο βραδινός περίπατος χαλαρώνει κι αν τον κάνετε και με παρέα, δεν σας λέω τίποτα, θα τον λατρέψετε.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 200 γραμ. κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
• 5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
• 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 κούπα λευκό κρασί
• Μαϊντανός, θυμάρι, δαφνόφυλλο
• 3 μεγάλα φύλλα βασιλικού
• 3 μέτριες μελιτζάνες (φλάσκες) σε μεγάλους κύβους
• 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες
• 5 μέτρια κολοκύθια σε στρογγυλές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε νερό αλατισμένο που βράζει βυθίζω τις ντομάτες, αφού τις χαράξω σταυρωτά. Αφήνω να επανέλθει το νερό σε βρασμό και μετά από 3 λεπτά αφαιρώ τις ντομάτες και τις βυθίζω σε κρύο νερό. Μόλις κρυώσουν ελαφρά τις ξεφλουδίζω και τις κόβω σε μικρούς κύβους αφαιρώντας τα σπόρια. Σοτάρω στο λάδι ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 7 λεπτά και προσθέτω τις ντομάτες μαζί με τον πελτέ και το κρασί. Καρυκεύω και φέρνω σε βρασμό. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του βασιλικού που θα προσθέσω 2 λεπτά πριν κατεβάσω από τη φωτιά. Σιγοβράζω χωρίς καπάκι για 30 περίπου λεπτά.
Απολαύστε το!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε νερό αλατισμένο που βράζει βυθίζω τις ντομάτες, αφού τις χαράξω σταυρωτά. Αφήνω να επανέλθει το νερό σε βρασμό και μετά από 3 λεπτά αφαιρώ τις ντομάτες και τις βυθίζω σε κρύο νερό. Μόλις κρυώσουν ελαφρά τις ξεφλουδίζω και τις κόβω σε μικρούς κύβους αφαιρώντας τα σπόρια. Σοτάρω στο λάδι ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 7 λεπτά και προσθέτω τις ντομάτες μαζί με τον πελτέ και το κρασί. Καρυκεύω και φέρνω σε βρασμό. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του βασιλικού που θα προσθέσω 2 λεπτά πριν κατεβάσω από τη φωτιά. Σιγοβράζω χωρίς καπάκι για 30 περίπου λεπτά.
Απολαύστε το!