Mάθε κόλπα για το ψήσιμο του οβελία
Tο καλύτερο είναι να παρακολουθείς το ψήσιμο του οβελία, έπειτα να απολαμβάνεις και να τη ...λές κιόλας στον ψήστη, αν δεν τα κατάφερε καλά. Aν πάλι σας ...στρίμωξαν και πρέπει φέτος να αναλάβετε μόνοι σας το ψήσιμο του οβελία, διαβάστε κάποιες συμβουλές για αρχάριους που συγκεντρώσαμε από ..μερακλήδες ψήστες!
Για να έχετε επιτυχία, πρώτα απ’ όλα πρέπει να ανάψετε μια καλή φωτιά, με πολλά κάρβουνα. Για να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να αρχίσετε το σούβλισμα, σκεφτείτε απλά τι ώρα θέλετε να φάτε και αφαιρέστε γύρω στις 5 ώρες (4 για το σούβλισμα και περίπου άλλη μια για το άναμμα της φωτιάς).
Αφού λοιπόν έχουμε έτοιμη τη φωτιά και τα κάρβουνα απλωμένα παντού, με ένα πινέλο περνάμε όλο το αρνί στην εξωτερική του επιφάνεια με λίγο νερό και το αλατοπιπερώνουμε ξανά. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές χαρακιές στα μπούτια και στα μπροστινά πόδια και βάζουμε λίγο αλατοπίπερο και σκόρδο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το αρνί (ή το κατσίκι) στο ψηλότερο σημείο της ψησταριάς για να ψηθεί την πρώτη ώρα σιγά – σιγά χωρίς να αρπάξει και με το πινέλο το αλείφουμε σταδιακά με λαδολέμονο. Προσέχουμε ώστε στο κεφάλι και στα πόδια να υπάρχει πιο δυνατή φωτιά.
Όταν το αρνί αρχίσει να ψήνεται, μετά από μια ώρα περίπου (το καταλαβαίνουμε διότι αφρίζει), το κατεβάζουμε επίπεδο στην ψησταριά. Εκεί πλέον χρειαζόμαστε περισσότερη φωτιά στα μπούτια και στη σπάλα. Το αφήνουμε για ακόμα μιάμιση ώρα να ψηθεί και όταν σταματήσει να αφρίζει, το κατεβάζουμε ακόμα πιο χαμηλά, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, την τελευταία ώρα του ψησίματος.
Προσοχή:
-Αν την ώρα που σουβλίζετε, πέσει κάποιο κομμάτι λίπους πάνω στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
-Αν θέλετε ο οβελίας σας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπήστε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικά σημεία, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα της. Αυτό βέβαια θα έχει επίπτωση στη γεύση του ψητού.
-Aν η φωτιά σβήσει ή αδυνατίσει επικίνδυνα, βγάλτε τα ψητά από πάνω της και φυσήξτε τα κάρβουνα με ένα φυσερό ή ένα σεσουάρ.
Η πρώτη ένδειξη ότι το ψητό είναι έτοιμο, είναι οι αρθρώσεις στα πόδια που φαίνονται. Όταν το κρέας «σκάσει» από το ψήσιμο, καρφώνουμε με ένα μαχαίρι το μπούτι και το μπροστινό μέρος. Αν το μαχαίρι εισχωρεί με ευκολία, τότε το ψητό είναι έτοιμο να κατέβει από τη φωτιά.
Καλά σουβλίσματα και καλό Πάσχα!