Aρνί ή κατσίκι;

Aρνί ή κατσίκι;
14 Απριλίου 2012, 07:08
A+ A-
Tι να αγοράσεις και γιατί.
Nα αγοράσω για να σουβλίσω αρνί ή κατσίκι; Aπαντήσεις στο “μέγα” Πασχαλινό δίλημμα, έρχεται να δώσει το egnomi.gr, επισημαίνοντας τα εξής:

1. Το κατσικάκι είναι πιο ακριβό από το αρνί.
2. Το αρνάκι είναι πιο λιπαρό – άρα και πιο παχυντικό – και έχει περισσότερο κρέας πάνω του από το κατσικάκι.
Πρόταση: Αν είστε πολλά άτομα, η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε ένα αρνάκι γάλακτος (μέχρι 8 κιλά).

Αγοράζοντας τώρα το κρέας στον κρεοπώλη, τα μάτια σας δεκατέσσερα. Προσέξτε να μη σας δώσουν αρνί αντί για κατσίκι. Τα δύο βασικά σημάδια για να τα ξεχωρίσετε είναι η ουρά και το κεφάλι. Η ουρά του κατσικιού είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα με ίσιες τρίχες. Το κεφάλι του είναι επίπεδο σε αντίθεση με αυτό του αρνιού που έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη.

Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη μπόλια (ή πάνα) του αρνιού, το κομμάτι λίπους δηλαδή του αρνιού που συγκρατεί τα έντερα και που τοποθετείται μετά τη σφαγή πάνω στην πλάτη του. Αν η μπόλια είναι μαλακή, έχει καλώς, αν όμως είναι στεγνή, προτιμήστε άλλο αρνί.

Κάντε τον κόπο να ψάξετε και τη σφραγίδα του κρέατος, αν και πλέον δεν αποτελεί εγγύηση, αφού πολλοί κρεοπώλες κάνουν τα δικά τους. Αν πάντως δείτε να λείπει κομμάτι δέρματος σε κάποιο σημείο του ζώου, τότε προβληματιστείτε, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει αφαιρεθεί η σφραγίδα της προέλευσής του και να προσπαθήσουν να σας το πλασάρουν για ελληνικό.

Επιστροφή