Στρούντελ μήλου (νηστίσιμο)

Στρούντελ μήλου (νηστίσιμο)
9 Μαρτίου 2012, 10:05
A+ A-
Γλυκιές αμαρτίες.



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Είναι γνωστό ότι λατρεία στα γλυκίσματα έχουν τα μικρά παιδιά αλλά και οι περισσότεροι ενήλικες, χωρίς να εξαιρείται βέβαια και η γράφουσα. Σας έχω στο …πιάτο μαζί με τα εδέσματα και τη δικαιολογία: η ζάχαρη είναι η μοναδική τροφή του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο ανθρώπινος εγκέφαλος για τη σωστή λειτουργία του απαιτεί μόνο γλυκόζη. Εδώ βέβαια, πρέπει να προσθέσω ότι γλυκόζη υπάρχει άφθονη στα φρούτα αλλά και στα όσπρια και δημητριακά, μιας και είναι το βασικό συστατικό του αμύλου. Γεμάτο λοιπόν άμυλο το σημερινό μενού, γιατί μας είναι απαραίτητο. Τώρα, αν το παίρνουμε πού και πού και από κανένα γλυκάκι, μικρό το κακό. Ας είναι αυτό η μοναδική μας αμαρτία!


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 250 γραμ. λεπτό φύλλο βέργας (5-6 φύλλα)

• 500 γραμ. πράσινα μήλα (Granny Smith)

• 2 κουταλιές χυμός λεμονιού

• 1/3 κούπας  σπορέλαιο

• 1/2 κούπα σκούρα ζάχαρη

• 100 γραμ. σταφίδες ψιλοκομμένες

• 100 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα

• 1 κουταλάκι κανέλλα

• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

• 50 γραμ. ψίχουλα φρέσκου ψωμιού

• Άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα

• 1 μήλο και σαντιγύ για το γαρνίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβω τα μήλα σε μικρά καρεδάκια και τα βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι, με ανοιχτό καπάκι σε χαμηλή φωτιά. Aφήνω να βγάλουν τα υγρά τους σιγά-σιγά και μετά από 10 περίπου λεπτά προσθέτω τη ζάχαρη. Αφήνω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατεβάζω από τη φωτιά. Μόλις κρυώσουν, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και τα ψίχουλα.

Στρώνω τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο περνώντας τα ενδιάμεσα με λάδι. Πασπαλίζω το τελευταίο φύλλο με τα ψίχουλα και απλώνω το μείγμα σε στενή λωρίδα κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, τυλίγω σε ρολό. Τοποθετώ με προσοχή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνω στους 170 βαθμούς περίπου 40 λεπτά. Μόλις κρυώσει πασπαλίζω με κανέλλα και άχνη ζάχαρη. Γαρνίρω με σαντιγύ και φρέσκα κομμάτια μήλου.


Απολαύστε το!

Επιστροφή