Μπούρδες τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012
Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε από την «Παρέμβαση πολιτών Εύβοιας» την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου εκδήλωση, με ομιλητή τον Οικονομολόγο Σπύρο Λαβδιώτη, στην αίθουσα του Eργατικού Kέντρου.
Το θέμα ήταν, αν ο Προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Bουλή είναι προϋπολογισμός σωτηρίας ή χρεοκοπίας!
Με λόγο απλό και κατανοητό τρόπο, ο κ. Λαβδιώτης ανέλυσε την ουσία του προϋπολογισμού με τα ίδια τα στοιχεία του, τα οποία αποδεικνύουν πως ο προϋπολογισμός του 2012 έχει δαπάνες πλέον των εσόδων του κράτους 120 δις ευρώ, οι οποίες είναι για εξυπηρέτηση των δανειστών μας για τόκους και χρεολύσια.
Ανέφερε επίσης ότι: «Τα λεγόμενα από ένα άσχετο με τα οικονομικά οικονομικό επιτελείο, περί πρωτογενούς πλεονάσματος είναι τουλάχιστον «μπούρδες», αφού αυτό το βγάζουν αφού αφαιρέσουν όλες τις δαπάνες και περιορίζουν τον υπολογισμό του μόνο στο 1/3 του συνόλου του προϋπολογισμού.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δις όταν οι τόκοι μόνο φέτος είναι 16 δις. Ποιόν τελικά πάνε να κοροϊδέψουν;»
Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων είπε:
«Η διέξοδος από αυτό το σίγουρο αδιέξοδο που μας οδηγούν, είναι μία. Στάση πληρωμών προς τους δανειστές και μέσα σε ένα εξάμηνο ή όσο χρειασθεί, ξεκαθάρισμα των χρεών σε επαχθή ή μη και οργανωμένη μετάβαση σε Εθνικό νόμισμα, επαναπροσδιορισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας με πρόγραμμα και προτεραιότητες ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκεις.»
Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την εκδήλωση.