Ψωμί με μέλι
13 Ιανουαρίου 2012, 02:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τα Κυριακάτικα πρωινά θέλω να πιστεύω ότι είναι πιο χαλαρά, για τους περισσότερους τουλάχιστον. Tο ψωμί που φτιάχνουμε σήμερα, πάει γάντι σε τούτα τα πρωινά. Είναι μαλακό, νόστιμο, γλυκό και μοσχοβολάει ακριβώς σαν τα φιλιά που μας αξίζουν και σας τα εύχομαι αυτά τα πρωινά και γιατί όχι και όλα τα υπόλοιπα..
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1/2 κούπα γάλα
• 1 κούπα αλεύρι ολικής +1 κουταλιά για επικάλυψη
• 3/4 κούπας χλιαρό νερό
• 15 γραμ. μαγιά
• 2 κουταλιές μέλι
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 1 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό σιμιγδαλένιο
• 1/2 κουταλιά αλάτι
• 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο νερό και το μέλι. Τοποθετώ όλο το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύω με το αλάτι. Ρίχνω μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω για 5 λεπτά. Σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να διπλασιαστεί (2 ώρες). Πατώ τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνω για 10 περίπου λεπτά. Μοιράζω τη ζύμη σε δύο μακρόστενες φόρμες που έχω περάσει με λάδι και αλεύρι, αφήνω ακόμα 1 ώρα να ανέβει και περνώ το μείγμα του αβγού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με πινέλο. Ραντίζω με το αλεύρι ολικής και ψήνω για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Απολαύστε το!
Στα χαλαρά πρωινά λέμε «ναι»!

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τα Κυριακάτικα πρωινά θέλω να πιστεύω ότι είναι πιο χαλαρά, για τους περισσότερους τουλάχιστον. Tο ψωμί που φτιάχνουμε σήμερα, πάει γάντι σε τούτα τα πρωινά. Είναι μαλακό, νόστιμο, γλυκό και μοσχοβολάει ακριβώς σαν τα φιλιά που μας αξίζουν και σας τα εύχομαι αυτά τα πρωινά και γιατί όχι και όλα τα υπόλοιπα..
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1/2 κούπα γάλα
• 1 κούπα αλεύρι ολικής +1 κουταλιά για επικάλυψη
• 3/4 κούπας χλιαρό νερό
• 15 γραμ. μαγιά
• 2 κουταλιές μέλι
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 1 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό σιμιγδαλένιο
• 1/2 κουταλιά αλάτι
• 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο νερό και το μέλι. Τοποθετώ όλο το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύω με το αλάτι. Ρίχνω μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω για 5 λεπτά. Σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να διπλασιαστεί (2 ώρες). Πατώ τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνω για 10 περίπου λεπτά. Μοιράζω τη ζύμη σε δύο μακρόστενες φόρμες που έχω περάσει με λάδι και αλεύρι, αφήνω ακόμα 1 ώρα να ανέβει και περνώ το μείγμα του αβγού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με πινέλο. Ραντίζω με το αλεύρι ολικής και ψήνω για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Απολαύστε το!