Ένοπλοι φρουροί σε εμπορικά πλοία για προστασία από πειρατές

Ένοπλοι φρουροί σε εμπορικά πλοία για προστασία από πειρατές
24 Δεκεμβρίου 2011, 12:23
A+ A-
Το σχετικό νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύντομα θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση.

Σε Δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2012, έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία και σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. 

Η εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων σε θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο που απειλεί την ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων και των φορτίων τους.

Η παροχή άδειας για την επιβίβαση ενόπλων ιδιωτών φρουρών στα ελληνικά εμπορικά πλοία που διαπλέουν θαλάσσιες περιοχές υψηλού κινδύνου για πειρατική επίθεση, εντάσσεται στα μέτρα της προστασίας των ναυτικών έναντι αυτού του απαράδεκτου σύγχρονου φαινομένου.

Το σχέδιο νόμου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών ένοπλων ιδιωτών φρουρών στα ελληνικά πλοία, τη μεταφοράς και χρήση οπλισμού, τα δικαιώματα των ναυτικών και μέτρα ασφάλειας, για την περίπτωση που αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται και σε πλοία υπό ξένη σημαία που διαπλέουν ή βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επιστροφή