Οι μαθητές έγιναν για λίγο ...μεταλλωρύχοι
Eντυπωσιακή και πρωτότυπη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Πρότυπο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βωξίται Παρνασσού), στο 51ο χιλιόμετρο Λαμίας – Άμφισσας.
H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας (Γεωλογική εξέλιξη Ευρώπης – Ελλάδας ). Συμμετείχαν 70 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές (Κουσερής Αθανάσιος, Πάζιος Γεώργιος, Κωνσταντινίδου Ζωή, Τζανέτη Δήμητρα) μαζί με τον Διευθυντή του Γυμνασίου Ανδρέα Καπεντζώνη.
Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στις στοές των ορυχείων, ζώντας για λίγο τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων, αφού μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Στοάς 850 με ειδικό Vagonetto, ευρισκόμενοι
Η ξενάγηση έγινε σε χαμηλή θερμοκρασία εντός και εκτός της Στοάς, καθώς το εξωτερικό τοπίο ήταν χιονισμένο και ομιχλώδες, με ειδικά οπτικοακουστικά εφέ, φορώντας κράνη και στολές σε ένα επιβλητικό περιβάλλον με αρκετό σκοτάδι, τούνελ με προστατευτικά υποστηρίγματα και αρκετό νερό να διαπερνά την οροφή της στοάς.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο ορυκτών , τις νέες διαδραστικές αίθουσες προβολών με προβολές για την βιομηχανική επεξεργασία του βωξίτη, παρουσίαση ιστορικών αρχείων από τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων, αφηγήσεις εργατών για την ζωή στα μεταλλεία. Επίσης επισκέφθηκαν και την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων επιφανειακής εξόρυξης του βωξίτη.
Στη φωτογραφία πάνω οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου μέσα σε στοά. Στην άκρη δεξιά ο διευθυντής του Γυμνασίου Ανδρέας Καπεντζώνης.