Αμείλικτος διώκτης του εγκλήματος ο Γρηγόρης Πεπόνης
Η σύλληψη του επιχειρηματία Γεώργιου Α. Πετζετάκι της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικών για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ, φέρει την σφραγίδα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη (φωτό).
Ο κ. Πεπόνης, σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, πρώην αντιεισαγγελέα, Γιάννη Διώτη, κινεί τα νήματα σε όλες τις τελευταίες επιτυχίες της Οικονομικής Αστυνομίας, με τις συλλήψεις επώνυμων φοροφυγάδων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου και ιστοσελίδων, εδώ και μια εβδομάδα περίπου ο κ. Πεπόνης έχει πλέον στα χέρια του την περιβόητη λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.
Ο οικονομικός εισαγγελέας για να λάβει τη λίστα, χρειάστηκε να αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τρία αιτήματα και να απειλήσει ακόμη και την επιβολή κυρώσεων. Οι έως τώρα κινήσεις δείχνουν ότι έχει αποφασίσει να εντοπίσει και να συλλάβει τα πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη. 
Όσοι τον γνωρίζουν από την πολύχρονη θητεία του στη Χαλκίδα είναι πεπεισμένοι ότι θα φτάσει τις υποθέσεις που χειρίζεται μέχρι το τέλος, χωρίς να λογαριάζει τα ονόματα των συλληφθέντων, ούτε να υπολογίζει τις πιέσεις που ενδεχομένως δέχτηκε ή οτιδήποτέ άλλο. Ετσι κάνει και τώρα που ξετυλίγει το νήμα των μεγάλων φοροφυγάδων και ευελπιστούμε να συνεχίσει.
Την περίοδο που υπηρετούσε στη Χαλκίδα άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον πολλών επωνύμων παραγόντων της πόλης, επίορκων δημοσίων λειτουργών, ακόμη και δικαστικών υπαλλήλων με τους οποίους συνεργαζόταν.
Άσχετα με την εξέλιξη των υποθέσεων (σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν στο δικαστήριο) να υπενθυμίσουμε πέντε από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις που χειρίστηκε στη Χαλκίδα.
Υπόθεση 1η: Η επονομαζόμενη και κομπίνα των εργολάβων
Άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον δεκάδων εργολάβων δημοσίων έργων της Χαλκίδας, με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν εικονικά τιμολόγια και υπερκοστολογούσαν δημόσια έργα.
Ελάχιστοι εργολάβοι καταδικάστηκαν σε αυτή την υπόθεση, ωστόσο όλοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν τον ΦΠΑ σε τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων δραχμών (τότε), για να αποδείξουν ότι δεν ήταν εικονικά, με αποτέλεσμα κάποιοι να καταστραφούν οικονομικά και το Δημόσιο να εισπράξει έσοδα που δεν θα εισέπρατε ποτέ, αν δεν υπήρχε ο κ. Πεπόνης.
Υπόθεση 2η: Η επονομαζόμενη και κομπίνα της πολεοδομίας
Ο κ. Πεπόνης έστειλε στη φυλακή γνωστό μηχανικό της Πολεοδομίας, με την κατηγορία ότι έκανε τα στραβά μάτια σε παράνομα ανεγειρόμενη οικοδομή στο κέντρο της Χαλκίδας. Η υπόθεση είχε κάνει πάταγο στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Υπόθεση 3η: Η δωροδοκία του ιατροδικαστή
Μέσα δεκαετίας του 1990 και με επικεφαλής τον κ. Πεπόνη η Ασφάλεια Χαλκίδας στήνει παγίδα με προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε προβεβλημένο ιατροδικαστή, που υπηρετούσε τότε στη Χαλκίδα.
Ζητούσε "φακελάκια" από τα γραφεία τελετών και τους συγγενείς των νεκρών για να επιταχύνει τις διαδικασίες νεκροψίας-νεκροτομής και να μην καθυστερεί η κηδεία των νεκρών.
Σε βάρος του ιατροδικαστή, ο οποίος είχε προφυλακιστεί, ο κ. Πεπόνης είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Υπόθεση 4η: Η επονομαζόμενη και κομπίνα της ΔΕΗ
Με ενέργειες του κ. Πεπόνη εξαρθρώθηκε κύκλωμα, το οποίο ηλεκτροδοτούσε παράνομα αυθαίρετα σπίτια έναντι αμοιβής από τους ιδιοκτήτες. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και υπάλληλοι, ορισμένοι εκ των οποίων προφυλακίστηκαν.
Υπόθεση 5η: Η σύλληψη δικαστικού υπαλλήλου μέσα στο γραφείο του
Πάταγο είχε κάνει και η σύλληψη δικαστικού υπαλλήλου, ο οποίος εργαζόταν στην Εισαγγελία και ήταν μάλιστα από τους στενούς συνεργάτες του εισαγγελέα.
Ο κ. Πεπόνης δεν του χαρίστηκε και μόλις προέκυψαν στοιχεία ότι απέκρυβε δικογραφίες στο σπίτι του, με σκοπό να παρέλθει ο χρόνος παραγραφής και να γλιτώσουν χωρίς συνέπειες οι κατηγορούμενοι διέταξε τη σύλληψή του.
Η σκηνή της σύλληψης ήταν συγκλονιστική. Ο κ. Πεπόνης μπήκε στο γραφείο του υπαλλήλου στο δικαστικό μέγαρο, μαζί με άντρες της Ασφάλειας και του είπε δύο λέξεις: Κύριε συλλαμβάνεστε! Τα επόμενα δευτερόλεπτα οι χειροπέδες είχαν περαστεί στα χέρια του υπαλλήλου.
Μετά την παράθεση αυτών των υποθέσεων δεν μένει σε κανένα αμφιβολία ότι ο Γρηγόρης Πεπόνης μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του και από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα.



















