Άμεση ανάγκη η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών
Τηλεθέρμανση από καύση σκουπιδιών στον ΑΗΣ Αλιβερίου πρότεινε πρόσφατα ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ερέτριας Γιάννης Λάμπρου (φωτό). Η πρόταση του προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής Γιώργου Λαγανά, ο οποίος είναι καθολικά αντίθετος με την καύση απορριμμάτων.
Ο Γιάννης Λάμπρου επανέρχεται με διευκρινιστικό άρθρο του στο egnomi.gr. Διαβάστε τι λέει.
"Όσο αφορά στην τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ερέτριας ως προς την αξιοποίηση των δημοτικών απορριμμάτων της Εύβοιας, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποιες λεπτομέρειες που ίσως δεν ερμηνευτήκαν σωστά.
Κύριε Λαγανά, σας παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό με τις θέσεις που παίρνεται και τις προσπάθειες που κάνετε για το περιβάλλον. Νομίζω όμως ότι προσπαθείτε να πείσετε ότι η όποια βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή είναι καταστροφή για τον τόπο. Η περιοχή αυτή λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης τηςδιαθέτει ακόμα υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες περιοχές που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Διαβάζοντας την επιστολή σας στην εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη», διαπίστωσα ότι απομονώσατε μια από τις προτάσεις που κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ερέτριας και με καταγγέλλετε για την αναφορά μου στην καύση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Θεωρώ ότι το κάνατε από άγνοια και όχι σκόπιμα. Η πρόταση μου είναι άκρως οικολογική και με ιδιαίτερη ευαισθησία στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές.
Η καύση των απορριμμάτων ήταν στο παρελθόν παρεξηγημένη από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και αυτό γιατί τα πρώτα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων λειτουργούσαν σε χαμηλές θερμοκρασίες καύσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες τοξικών αποβλήτων στην ατμόσφαιρα αλλά και πολλά στερεά κατάλοιπα. Σήμερα όμως. τα σύγχρονα εργοστάσια καύσης λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1000 βαθμών Κελσίου, έχουν ειδικά φίλτρα που κρατούν τα λίγα τοξικά απόβλητα και επιπλέον έχουν ελάχιστα παραπροϊόντα, τάξεως 10% μόνον, και αποδίδουν και καύσιμα αέρια που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατά εκατοντάδες πλέον κατασκευάζονται παγκοσμίως σε όλες τις χώρες μικρά η μεγαλύτερα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων με χρήση από 100 και πλέον τόνους/ημέρα έως και 3000 τόνους/ημέρα.
Έχοντας εις γνώση το παραπάνω, κατέθεσα πρόταση με αίτημα τον τερματισμό όλων των σκουπιδότοπων ΧΑΔΑ, που τόσο πολύ ρυπαίνουν, πρώτον την ατμόσφαιρα με την παράνομη καύση απορριμμάτων και δεύτερον τον υδροφόρο ορίζοντα με τον ενταφιασμό τους, πέραν από την οικονομική επιβάρυνση του δήμου για την αποκομιδή τους. Επιπλέον, μπορούν να αξιοποιηθούν οι μονάδες της ΔΕΗ ή να κατασκευασθεί μια καινούργια μονάδα με αυστηρότερες προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος. Σημαντικό είναι επίσης, ότι παράγοντας ατμό από την καύση των απορριμμάτων με την μέθοδο της τηλεθέρμανσης παρέχεται θέρμανση στα νοικοκυριά απαλλάσσοντας τα από το δυσβάσταχτο κόστος τροφοδοσίας πετρελαίου θέρμανσης το χειμώνα, και παράλληλα σταματά η λειτουργία χιλιάδων μη πιστοποιημένων ρυπογόνων καυστήρων. Τέλος, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, στην οποία μπορεί ο δήμος, εάν επιθυμεί, να γίνει συμπαραγωγός με ΣΔΙΤ, με αποτέλεσμα την δημιουργία 80 -100 θέσεων εργασίας.
Παγκοσμίως λειτουργούν σε 32 χώρες πάνω από 2500 μονάδες και κάθε μέρα προστίθενται νέες πόλεις. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη. Πιστεύω πως έχουν περισσότερη οικολογική συνείδηση από τον οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο συλλόγου."