Μαύρες ελιές σε άλμη

Μαύρες ελιές σε άλμη
28 Οκτωβρίου 2011, 02:00
A+ A-
Αλμη με ιστορία...



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Μια τεράστια γυάλα με άλμη και μαύρες ελιές έχω σχεδόν όλο το χρόνο, στο κελάρι. Η άλμη είναι πολύ παλιά, την έχω πάνω από 15 χρόνια, μοιάζει με μελάνι πια και εκτός από τις ελιές κουβαλάει μέσα της και μια ιστορία. Την πρωτοείδα στην αυλή μιας Ιταλίδας στην Τοσκάνη. Μου είχε πει ότι είναι οικογενειακή υπόθεση αυτή η άλμη και όταν είδε το ενδιαφέρον και την έκπληξή μου μού χάρισε με μεγάλη περηφάνια ένα μπουκάλι, για να φτιάξω και γω τη δική μου. Οι ελιές αφθονούν στα μέρη μας και όποιος θέλει ας ξεκινήσει τη δική του οικογενειακή παράδοση άλμης. Αξίζει τον κόπο.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 κιλό μαύρες ώριμες ελιές (όπως θα τις κόψω από το δέντρο)

• 100 γραμ. ψιλό αλάτι θαλασσινό

• 1 λίτρο νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλο δοχείο ανακατεύω το νερό με το αλάτι μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτω τις ελιές, τις οποίες δεν θα πλύνω προηγουμένως, αλλά θα έχω αφαιρέσει τα κοτσανάκια τους και τυχόν φύλλα. Σκεπάζω και αφήνω σε δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες (3-4), ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Μια πέτσα θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια, δεν την αφαιρώ.


Απολαύστε τις!

Επιστροφή